Metro-portal.hr

objavljeno 12.03.2013. 09:10:00
SUPER

Ciklom do energije i nižeg krvnog tlaka

Slatki okus i crvena boja čine je omiljenom namirnicom, a predstavlja sjajan izvor energije i partnera u borbi protiv raka

Cikla je sjajan izvor energije
Cikla je sjajan izvor energije (Shutterstock)

Cikla je omiljena na salatu, a već je legendarni dio sjajnog terceta - pečena purica, mlinci i cikla. No, osim što je ukusna, cikla je i vrlo korisna za zdravlje. Primjerice, sadrži i 20 puta više nitrata od ostalog povrća, što se pokazalo odličnim u borbi protiv visokog krvnog tlaka. 

Dovoljna je i čaša soka od cikle dnevno da se visoki krvni pritisak snizi na nekoliko sat, a dokazano je da 600ml soka održava tako snižen tlak dulje od šest sati. Znanstvenici su zaključili da svakodnevna konzumacija cikle smanjuje stopu smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za deset posto.

Nitrati također povećavaju izdržljivost, tako da odrasla osoba nakon pola litre soka od cikle može dnevno vježbati 16 posto duže. Naime, nitrati u sinergiji s antioksidansima smanjuje potrebnu količinu kisika za rad mišića, koji učinkovitije rade i na ta način usporavanju umaranje.

Uz sve to cikla usporava razvoj demencije i regulira probavu, a možda je i najpoznatija po usporavanju razvoja karcinoma prostate i dojke za 12.5 posto. Sve u svemu, nemojte jesti ciklu jedinu kao dio svetog trojstva za blagdane, već se potrudite konzumirati je što češće.

12.03.2013. 09:10:00
http://metro-portal.hr/ciklom-do-energije-i-nizeg-krvnog-tlaka/76978/