Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2019. 14:16:00
RAZMISLITE

Cijepljenje protiv ospica mora biti obvezno

U gotovo svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem sadašnji programi cijepljenja biti nedovoljni da održe sigurnu razinu imuniteta stanovništva

Budite pametni...
Budite pametni... (Arhiva)

Cijepljenje protiv ospica mora biti obvezno za djecu prije nego što krenu u školu kako bi se spriječile nove epidemije, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u petak.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije broj slučajeva ospica, izrazito zarazne virusne bolesti koja se očituje osipom i vrućicom i koja može biti smrtonosna, porastao je 2018. 300 posto.

Dok je većina novih slučajeva zabilježena u zemljama u kojima su nemiri ili sukobi, nekoliko razvijenih zemalja ima značajni porast zaraza - fenomen koji stručnjaci pripisuju pokretu otpora protiv cijepljenja.

Unatoč vrlo učinkovitom i dostupnom cjepivu sve više roditelja izlaže svoju djecu pogibelji te bolesti dijelom zbog falsificiranih podataka znanstvenog istraživanja objavljenog prije 20 godina koje je dovelo do teorija zavjere o širenju te bolesti.

Tim predvođen Filippom Trentinijem iz zaklade Bruno Kessler proučio je podatke za sedam bogatih zemalja i uz pomoć računalnih modela procijepljenosti stanovništva analizirao je različite scenarije do 2050.

Tim je utvrdio da će u gotovo svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem sadašnji programi cijepljenja biti nedovoljni da održe sigurnu razinu imuniteta stanovništva.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da broj necijepljenih osoba ne bi trebao biti veći od 6 do 8 posto kako bi se izbjegle epidemije.

"To je kompleksni fenomen i može imati različite uzroke ovisno o regiji", kazao je Trentini. "U bogatim zemljama primjerice radi se o pokretu otpora protiv cijepljenja i koncentraciji necijepljenih osoba u specifičnim skupinama".

Uz sadašnje programe cijepljenja u Britaniji, SAD-u, Irskoj, Australiji i Italiji do 2050. će biti probijena sigurnosna granica za izloženost stanovništva virusu te bolesti.

Ti modeli pokazuju da je u Italiji, u kojoj je bilo već nekoliko epidemija ospica, već sada probijena ta sigurnosna granica od 7,5 posto necijepljenih osoba.

U Britaniji stopa neprocijepjenosti od 3,7 posto do sredine stoljeća narast će na osam posto.

"Vrlo je teško predvidjeti epidemije u budućnosti", kaže Trentini.

"Rezultati sugeriraju da sadašnji programi cijepljenja s trenutnom pokrivenošću nisu dovoljni da se održi visoka stopa imunosti koja je potrebna u idućim desetljećima".

Autori studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMC Medicine, ističu da bi obvezni programi cijepljenja školske djece - kakvi su provedeni u Francuskoj i Italiji prosljednjih godina, biti učinkoviti samo u kombinaciji s boljim zdravstvenim osvještavanjem javnosti.

Sonia Saxena, profesorica primarne zdravstvene zaštite na Imperial College London pozdravila je istraživanje no upozorila je da bi obvezna cijepljenja mogla imati posljedice koje se nisu željele proizvesti, primjerice, porast broja necijepljene djece koja su isključena zbog toga iz škola.

"Najvažnija poruka za roditelje je da su dvije doze do druge godine života ono što treba zapamtiti. Kad bi svatko to učinio zaštitio bi svoje dijete i čitavu zajednicu od epidemije ospica", dodaje Saxena koja nije bila uključena u studiju.

18.05.2019. 14:16:00
http://metro-portal.hr/cijepljenje-protiv-ospica-mora-biti-obvezno/118523/