Metro-portal.hr

objavljeno 07.10.2021. 15:01:00
ZANIMLJIVO :)

Cijepite se - i nosite masku i dalje

Cijepljene osobe trebale bi nastaviti nositi zaštitne maske u javnosti jer i dalje mogu nositi, a možda i širiti, isto toliko virusa koliko i necijepljeni ljudi, a da toga nisu svjesni, pokazuju podaci nove američke studije

Eh, mogli su to odmah reći... ;)
Eh, mogli su to odmah reći... ;) (Arhiva)

Pandemija nas je sve okovala i bacila nas unazad u svim mogućim segmentima (ma što o tome mislili političari). Cijepljenje se najavljivalo (i pisalo na sve strane) kao rješenje, no na kraju cijele priče - nije.

Naime, znanstvenici su analizirali količinu virusa, tzv. virusno opterećenje, kod 869 pacijenata u trenutku postavljanja dijagnoze, uključujući 632 koji su bili asimptomatski, prenosi britanska agencija Reuters.

Većina infekcija uzrokovana je vrlo zaraznom delta varijantom koronavirusa.

Nisu pronašli statistički značajne razlike u prosječnom virusnom opterećenju između cijepljenih i necijepljenih osoba, ili između onih sa ili bez simptoma, ili između različitih dobnih skupina, spolova ili tipova cjepiva, prema izvješću objavljenom na internetskoj stranici medRxiv.

>> Koje maske zapravo rade? >>

Istraživanje još nije prošlo recenziju.

"Naša studija ne daje informacije o zaraznosti", rekao je Richard Michelmore s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu, ističući kako na prijenos virusa utječe nekoliko čimbenika, a ne samo status cijepljenja i virusno opterećenje.

"Nije u redu pretpostaviti da se, budući da ste cijepljeni, ne možete zaraziti i ne možete zaraziti nekog drugog, pa i ako ste asimptomatska osoba", rekao je.

Cjepiva protiv covida-19 smanjuju izglede za infekciju i smanjuju težinu bolesti.

>> 7 glavnih pogrešaka tijekom pandemije >>

Međutim, ljudi cijepljeni protiv koronavirusa trebali bi i dalje nositi maske u javnosti jer bi mogli zaraziti druge ako se sami zaraze, savjetuju znanstvenici.

07.10.2021. 15:01:00
http://metro-portal.hr/cijepite-se-i-nosite-masku-i-dalje/134525/