Metro-portal.hr

objavljeno 01.05.2010. 14:58:00
Dan slobode govora

Cijena slobode govora - ubijeni novinari

Do današnjeg dana u svijetu su ubijena 24 novinara, a njihovi ubojice nikada neće odgovarati za svoje zločine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

U siječnju je ruski grad Soči dobio nove dnevne novine "Mestnaya". Tri mjeseca kasnije glavni urednik završio je u bolnici s teškim ozljedama glave.

Urednik, Arkadij Lander, napadnut je 26. travnja od strane nekoliko počinitelja jer su njegove novine objavile članak o korupciji u tom južnom ruskom gradu. Nažalost, Lander nije jedini novinar koji se suočio s tako ozbiljnim prijetnjama slobodi tiska. Samo ove godine, do danas, ubijena su 24 novinara. Zadnji ubijeni su nigerijski novinar Guang Bwede i Nathan Dabak, obojica kršćani koje se proboli muslimani kao odmazdu za pronađenog mrtvog muslimana.

Prošle godine ubijeno je 99 novinara, a 30% od njih je pisalo o korupciji. Za usporedbu, 2007. godine ubijeno je 68 novinara.

Ruski novinar Abdulmalik Akhmedilov ubijen je prošle godine nakon što je pisao o atentatu na lokalne dužnosnike.

Ono što najviše zabrinjava je činjenica da počinitelji nikada neće odgovarati za svoje zločine. Od 2000. godine ubijeno je 18 ruskih novinara čiji slučajevi nikad nisu riješeni. Prema neriješenim ubojstvima novinara Rusija je osma zemlja na svijetu. Na prvom mjestu je Irak, s 88 neriješenih ubojstava novinara u zadnjih deset godina. Dok se situacija u Iraku popravlja, u Somaliji je sve gore jer neorganizirana vlada nema sredstava kojima bi istražila ove zločine. Na vrhu liste nalaze se Šri Lanka, Filipini, Kolumbija, Afganistan i Nepal.

01.05.2010. 14:58:00
http://metro-portal.hr/cijena-slobode-govora-ubijeni-novinari/39078/