Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2010. 16:06:08
CRNO ZLATO

Cijena nafte spustila se ispod 83 dolara po barelu

Brzi rast kineskog gospodarstva i njegova rastuća potreba za naftom jedan je od glavnih razloga udvostručenja cijena u posljednjih 12 mjeseci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Cijene nafte kliznule su u četvrtak ispod 83 dolara za barel, spustivši se s najviše razine u posljednjih 15 mjeseci, nakon što su znakovi zaoštravanja monetarne politike u Kini izazvali zabrinutosti oko potražnje.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u veljači pale su na američkom tržištu za 45 centi, na 82,73 dolara. U srijedu su nakratko dosegnule najviše razine u 15 mjeseci od 83,52 dolara. Na tržištu u Londonu cijene nafte su pale za 44 centi i iznosile 81,45 dolara. Cijene nafte nisu u srijedu reagirale na izvješće o rastu američkih zaliha sirove nafte, zabilježivši rast deseti dan zaredom temeljem očekivanja da će niske temperature diljem većeg dijela SAD-a u konačnici smanjiti nabujale zalihe.

No kineska središnja banka iznenadila je tržišta povećavši kamatne stope na tromjesečne zapise, što su tržišta protumačila kao signal zaoštravanja monetarne politike. Brzi rast kineskog gospodarstva i njegova sve veća potreba za naftom smatraju se jednim od glavnih razloga udvostručenja cijena sirove nafte u posljednjih 12 mjeseci, unatoč dugotrajnom utjecaju gospodarske krize.

Analitičari ističu da je dotok investicija iz fondova početkom nove godine vjerojatno također odgovoran za dio nedavnog rasta cijena.

"Još uvijek ne vidimo nepobitan temeljni razlog zašto su cijene sirove nafte tu gdje jesu - vrijeme je hladno, ali je bilo i u ovo vrijeme prošle godine kada su cijene pale na 33 dolara za barel", kazao je Edward Meir iz tvrtke MF Global.

No čini se da je svaki oporavak potražnje u SAD-u zasad neujednačen. Američka vlada objavila je u srijedu da su zalihe sirove nafte skočile za neočekivanih 1,3 milijuna barela. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) zasebno je na svojim internet stranicama objavila da je cijenu referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 79,64 dolara, što je 52 centa više nego dan ranije. (hina/metro-portal)


07.01.2010. 16:06:08
http://metro-portal.hr/cijena-nafte-spustila-se-ispod-83-dolara-po-barelu/30186/