Metro-portal.hr

objavljeno 15.12.2017. 14:31:00
SAZNAJEMO

Cijena kuće podrazumijeva i potrošnju energije

Nemojte biti izvan tokova!!! Učinite svoj dom zelenim i energetski učinkovitim. Ytong vam u tome može itekako pomoći

Neka vam kuća bude energetski učinkovita
Neka vam kuća bude energetski učinkovita (Ytong)

Novac investitora jest jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji faktor u gradnji. Uz njega se vežu sve karakteristike objekta i okoliša. Zato cijena gradnje obiteljske kuće ovisi o mnogo faktora.

Osim dozvola i projekata, u praksi, cijena kuće ovisi i o:

- vrsti materijala

- vrsti konstrukcije

- transportu na gradilište

- tipu kuće (prizemnica, katnica, kaskadno izvedena ili razvedenog tlocrta)

- vrsti energetske učinkovitosti (štedljiva, niskoenergetska, pasivna i sl.).

Svakome je investitoru važno da dobije najbolju moguću kuću za novac koji je spreman i može uložiti. Odluka o vrsti doma koji će se graditi treba uključivati i odluku o tome koliko će se kasnije, u tijeku korištenja kuće, trošiti novca na grijanje i hlađenje. Valja biti mudar investitor. Lako je poslije urediti interijere, pa makar i prema horoskopskom znaku.

Ali, ako zagrijani zrak brzo i lako prođe kroz neizolirane zidove i nekvalitetne prozore, potrošit će se mnogo energije. I novca.

Najviše toplinskih gubitaka, oko 70 posto, događa se upravo kroz vanjsku ovojnicu građevine. Stoga je pravilna toplinska izolacija vanjske ovojnice zgrade izuzetno važna u smanjenju potrošnje energije, te posljedično i u smanjenju troškova života.

Upotrebljavajući Ytong sustav, zbog izuzetne toplinske izolacije koja je u startu osigurana, kratkog roka isplativosti, kvalitete, te tehničkih karakteristika odabranih materijala, postižu se velike uštede energije, koje se manifestiraju kroz ukupnu energetsku bilancu objekta. To u konačnici rezultira do čak 3 puta manjim troškovima za grijanje i hlađenje od klasične novogradnje, odnosno 6 - 8 puta manjim od većine postojećih stambenih objekata.

To se ne tiče samo zidova, već i tzv. „bijelog stropa/kriva" izvanredne Ytong konstrukcije, lake po težini i lagane po načinu ugradnje, a koja također ulazi u sustav štednje energije.

Budućnost hrvatskog građevinarstva

Situacija na terenu nije dobra jer oko 85% građevina u Hrvatskoj ne zadovoljava sadašnje propise o toplinskoj zaštiti. Europski i svjetski trend je da zgrade troše do 25 kWh/m² (energetski A razred) energije za grijanje. Većina zgrada u Hrvatskoj, koje su većinom građene prije 1987. godine, troši mnogo više od toga, najčešće od 200 do 250 kWh/m².

Ne samo da kroz stanovanje trošimo puno previše energije, nego i osobno proizvodimo previše stakleničkih plinova.

Četveročlana hrvatska obitelj može značajno uštedjeti na troškovima za režije, a emisiju stakleničkih plinova smanjiti za jednu tonu, samo ako se pridržava jednostavnih mjera i promijeni ponašanje pri upotrebi energije, ako mudro odabere energetski efikasne uređaje i u svoj dom ugradi moderne tehnologije energetske efikasnosti dostupne na tržištu.

Nemojte biti izvan tokova!!! Učinite svoj dom zelenim i energetski učinkovitim. Ytong vam u tome može itekako pomoći.

15.12.2017. 14:31:00
http://metro-portal.hr/cijena-kuce-podrazumijeva-i-potrosnju-energije/109157/