Metro-portal.hr

objavljeno 21.04.2008. 01:03:32
Krenimo od sebe...

Cijeli tjedan u gradu bit će u znaku Dana planeta Zemlje

Još se očekuje saniranje odlagališta otpada i gradnja spalionice otpada

Ljepota okoliša počinje u našim kuhinjama, odvajanjem korisnog otpada i njegovim kasnijim recikliranjem
Ljepota okoliša počinje u našim kuhinjama, odvajanjem korisnog otpada i njegovim kasnijim recikliranjem (Milivoj Keber/CROPIX)

Iako se tek sutra obilježava Dan Planeta Zemlje, Zagrepčani su još u subotu na Cvjetnom trgu sudjelovali u manifestaciji na kojoj je gradonačelnik Milan Bandić pozvao sve građane da budu ekološki osviješteni, da odvajaju i recikliraju sve vrste otpada tako da ga što manje završi u spalionici.

Manifestaciju je proglasio otvorenom na nesvakidašnji način - pokazao je deset novih javora i rekao da su ih zasadili u proljeće prošle godine, da su se primili te pozvao okupljene građane da daju veliki pljesak za javore, jer ‘i na taj način čuvamo okoliš i uljepšavamo naš Cvjetni plac’.

Drugi veliki pljesak gradonačelnik je zatražio za sve one koji recikliraju otpad kod kuće, jer, kako je rekao, reciklaža i odvajanje korisnog otpada počinje u kuhinjama.

Krenimo od sebeDan planeta Zemlje prvi je put obilježen 1970. godine. Otad se 22. travnja obilježava u cijelome svijetu. Svatko od nas može toga dana, ali i svakog drugog, učiniti nešto kako bi zaštitio planet na kojemu živimo. Za početak štedimo energiju, ne zagađujmo okoliš i reciklirajmo otpad! 

Bandić je dodao da gradska uprava kojoj je na čelu radi pod motom ‘Štedi energiju i čuvaj okoliš’ te da je na tom tragu i niz njihovih projekata: autobusi na plin i biogorivo, energetska učinkovitost u svim podružnicama Zagrebačkog holdinga, poticanje ekološki prihvatljive proizvodnje u Zagrebu i odgovorno zbrinjavanje otpada.

Usto je podsjetio na sanaciju odlagališta otpada na Jakuševcu, pročišćivač otpadnih voda na Žitnjaku i spalionicu otpada, koju još trebaju sagraditi.

Treći, još jači pljesak Bandić je zatražio ‘za one grješnike koji to nisu činili do danas, ali hoće od danas’.

U povodu Dana planeta Zemlje, Zelena akcija, Frankopanska 1, sutra u 11 sati održava okrugli stol ‘Izrada Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba’ na kojem će se aktualizirati ta bitna gradska tema.

Kulturna udruga Nova Akropola, Habdelićeva 2, započinje ciklus predavanja ‘Aktivna ekologija’, a uvodno predavanje ‘Ekologija i nova slika svijeta’  održava se u srijedu od 20 sati.

U Osnovnoj školi Rugvica, sutra od 15.30 do 18.30 sati održava se radionica za učenike na temu ‘Voda - u moru života što vječito kipi...’ čiji je cilj isticanje uloge i važnosti vode u svakodnevnom životu. (DM) 

21.04.2008. 01:03:32
http://metro-portal.hr/cijeli-tjedan-u-gradu-bit-ce-u-znaku-dana-planeta-zemlje/6125/