Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2011. 18:20:00
RAZVOJ MREŽE

Cijela Zagrebačka županija dobiva vodovod do 2018.

Zagrebačka županija trebala bi do 2018. godine dobiti vodovod na cijelom području

Fotografija vijesti

Jedan od koraka k tome cilju je i sporazum o međusobnom sudjelovanju na projektu regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije-Zagreb istok što su ga danas potpisali direktori komunalnih tvrtki s područja Zagrebačke županije uz nazočnost župana Stjepana Kožića i direktora "Hrvatskih voda" Jadranka Husarića.

"Zagrebačka županija nema ujednačeno razvijenu mrežu vodoopskrbe i odvodnje, posebno u istočnom dijelu, gdje nema ni metra javnog vodovoda što nije primjereno za 21. stoljeće niti je moguć daljnji razvitak", kazao je župan Kožić i naveo kako će zahvaljujući izgradnji vodovodne mreže više od 100.000 stanovnika riješiti problem s vodoopskrbom.

Napomenuo je da bi cijeli projekt koštao oko milijardu kuna, no, budući da će ga prijaviti za financiranje iz fondova EU, najveći dio novca, oko 80 posto iznosa, očekuju iz sredstava EU, a preostali dio financiralo bi Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva te lokalna zajednica. "Nadam se da će svi projekti biti gotovi do kraja ove godine kako bi se moglo znati točan iznos i visinu ulaganja", dodao je Kožić.

Direktor "Hrvatskih voda" Jadranko Husarić pohvalio je Zagrebačku županiju gdje su prvi potpisali sporazum za regionalni vodoopskrbni sustav te naveo da za EU pripremaju još sedam regionalnih sustava jer, kako dodaje, jedino putem regionalizacije takvi projekti mogu uspjeti. Naglasio je da su "Hrvatske vode", kao nositelj projekta, osigurale 30 milijuna eura za izradu projektne dokumentacije za područje Dugog Sela, Ivanić-Grada, Vrbovca, Zeline i svih pripadajućih općina.

"Obuhvatit ćemo cijelo područje, do posljednje kuće i posljednjeg brojila", kazao je Husarić navodeći i u brojkama kako se na području Zagrebačke županije planira izgraditi 70 kilometara dovodnih cjevovoda i rekonstruirati 20 kilometara glavnih dovodnih cjevovoda te izgraditi 446 kilometara vodoopskrbne mreže s novim crpnim stanicama i rekonstrukcijom starih, a rekonstruiralo bi se i 47 kilometara postojeće vodoopskrbne mreže.

Sporazum, kojim se definira pozicija sudionika u projektu i financiranje, danas su potpisali Marijan Marunica, direktor "Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije", tvrtke koja će obaviti pripremne radnje, direktor "Komunalca Vrbovec" Ivan Kunst, direktor "Dukoma" Ivan Šajković, direktor "Ivakopa" Milan Erjavec i direktor "Zelinskih komunalija" Mladen Puhelek.

Gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović taj je sporazum nazvao povijesnim jer će, rekao je, predizborna krilatica "voda u svaku kuću" koja se ponavljala prilikom svakih izbora u Zagrebačkoj županiji konačno zaživjeti, a svi su naglasili da su spremni staviti se na raspolaganje jer će, ističu, trebati uložiti puno znanja i truda kako bi se projekt što uspješnije realizirao: od izrade projektne dokumentacije i rješavanja imovinsko-pravnih do izvođenja radova i završetka planiranog za 2018-u.

28.04.2011. 18:20:00
http://metro-portal.hr/cijela-zagrebacka-zupanija-dobiva-vodovod-do-2012/58250/