Metro-portal.hr

objavljeno 21.06.2013. 18:36:30
EU

Cigarete poskupljuju do dvije kune

Nove cijene cigareta očekuju oko 15. srpnja te kako će poskupjeti "u grubo" između jedne i dvije kune

Cijene kreću prema EU visinama
Cijene kreću prema EU visinama (Arhiva)

Tvornica duhana Rovinj poslovala je u skladu sa zakonima i važećim propisima i bilo kakve optužbe usmjerene prema TDR-u su neutemeljene, istaknuo je danas predsjednik Uprave TDR-a Mato Zadro, upitan za komentar jučerašnjih izjava ministra financija Slavka Linića, prilikom predstavljanja izmjena Zakona o trošarinama, da su proizvođači cigareta potkradali državu.

Najavio je i da se nove cijene cigareta očekuju oko 15. srpnja te kako će poskupjeti "u grubo" između jedne i dvije kune.

Zakonskim izmjenama, koje je Vlada jučer uputila Saboru, predviđa se obveza proizvođača da prilikom svake promjene cijena cigareta, bilo zbog vlastite politike cijena ili trošarina, popišu sve zalihe cigareta u pogonima, skladištima i na prodajnim mjestima.

Popisivanje zaliha, kazao je Zadro, neće predstavljati problem za TDR, no zabrinjava da se ne definira gdje se sve zalihe trebaju popisivati. Spominje se i maloprodaja, no u ovom trenutku ni mi ni maloprodaja ni zakonodavstvo nemamo infrastrukturu kojom bi vršili popis količina u 'kanalima', rekao je.

Izmjene zakona trebale bi se početi primjenjivati od 1. srpnja, odnosno od ulaska Hrvatske u EU, a Zadro smatra da industrija nije imala dovoljno vremena za pripremu te je mišljenja kako bi bilo važno ostaviti im vremena da se pripreme na nove uvjete poslovanja, predviđene novim odredbama u zakonu o trošarinama.

21.06.2013. 18:36:30
http://metro-portal.hr/cigarete-poskupljuju-do-dvije-kune/78869/