Metro-portal.hr

objavljeno 25.08.2008. 17:39:13

Čičak ostaje kod tvrdnje da je policija operativno obrađivala kapetana Laptala

Najava potraživanja uvida u policijsko djevolanje od Odbora za nacionalnu sigurnost

I.Z.Čičak na press konferenciji u Novinarskom domu
I.Z.Čičak na press konferenciji u Novinarskom domu (Ranko Šuvar/CROPIX)

Novinar Ivan Zvonimir Čičak izjavio je danas kako ostaje kod tvrdnje da je kapetana Kristu Laptala, osuđenog u Grčkoj na 14 godina zatvora zbog krijumčarenja kokaina, operativno obrađivala hrvatska policija te da se zbog objavljenih informacija nema namjeru ispričati obitelji Laptalo budući da u tekstu u kojemu je pisao o radu policije obitelj nije ni spominjao.

"Ostajem kod tvrdnje da je hrvatska policija obrađivala 'slučaj Laptalo' no ta informacija nimalo ne pridonosi pravnoj kvalifikaciji kaznenog djela", rekao je Čičak na konferenciji za novinare u Novinarskom domu.

Ponovio je kako se ne želi baviti eventualnom krivnjom kapetana Laptala jer će to utvrditi sud, već kritički pisati o tom slučaju koji prati snažna politička kampanja.

Čičak pritom kaže kako "možemo biti sretni što se antigrčka histerija (u Hrvatskoj) nije prelila u Grčku" jer bi to samo naštetilo hrvatskom kapetanu.

Točnost informacije o operativnoj obradi nad Laptalom, koju je dobio od izvora u hrvatskoj policiji, potvrđuje i izjava predsjednika Sindikata pomoraca Hrvatske Predraga Brazzodura objavljena samo dan kasnije u Novom listu, ističe Čičak.

Brazzoduro je tada izjavio kako je grčki sud dobio nalaze o slučaju Laptalo "koji su rezultat operativnog rada hrvatske policije i Ureda Interpola". Čičak pretpostavlja da se radilo o telefonskom praćenju koje je mogla obavljati Služba za elektronsko izviđanje, budući da je izvješće o tome zatražila i Laptalova obrana.

Kako bi se obranio od učestalih medijskih napada, prije svega čelnika Sindikata pomoraca, Čičak je najavio da će od saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost zatražiti uvid o tome je li u slučaju Laptalo bilo operativnih postupanja policije.

Na upit što će učiniti ako nalaz odbora bude negativan, Čičak je odgovorio da će se tada ispričati Laptalovoj obitelji "na način koji će biti neugodan za njegov izvor", iako neće odati njegovo ime.

Također je izjavio da će poštivati svaku odluku Vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva, od kojeg je Sindikat pomoraca nedavno zatražio izricanje stegovne mjere protiv Čička. (HINA)

25.08.2008. 17:39:13
http://metro-portal.hr/cicak-ostaje-kod-tvrdnje-da-je-policija-operativno-obradjivala-kapetana-laptala/11079/