Metro-portal.hr

objavljeno 29.12.2013. 11:15:00
WTF?!

Cicada 3301 - najveća zavjera ili najveća prevara na Internetu

Dvije runde regrutacije novih članova tko zna čega što se naziva Cicada 3301 su gotova, a svi ljubitelji zavjera, kriptografije i ostalih čudesa željno čekaju početak nove godine

Hoće li 5. siječnja 2014. krenuti novi krug regrutacije?
Hoće li 5. siječnja 2014. krenuti novi krug regrutacije? (Cicada 3301)

Cicada 3301 je ime nečega što je na internetu već u dva navrata napravilo pravi krš i lom, pretežno u hackerskoj zajednici. Naime, 5. siječnja 2012. godine na 4chanu se pojavila poruka u kojoj netko, potpisan kao Cicada 3301, započinje potragu za inteligentnim pojedincima.

Naravno da je udica progutana i svi koji su krenuli u rješavanje ove najzamršenije zagonetke, slagalice ili kako se god to može nazvati ubrzo su se našli u velikim problemima. Ključevi za nastavak pronalaska rješenja nalazili su se na najluđim mogućim mjestima, u MP3 pjesmama, na stupovima javne rasvjete po cijelom svijetu ili u kriptografiranim tekstovima Alistaira Crowleya, starih Maja, Williama Blakea i slično.

Uz to je bilo i telefonskih poziva automatskim sekretaricama, bootable Linux CD-a i tko zna čega još. Oko misterije Cicade 3301 napravljeni su mnogi forumi, IRC grupe i razna druga mjesta okupljanja gdje su ljudi razbijali kodove i išli dalje. 

U određenom trenutku stigla je objava da su pronašli što su tražili, da bi 5. siječnja 2013. sve krenulo ispočetka, u drugom krugu regrutiranja. 

Količina inoformacija i dezinformacija o ovoj misteriji je nevjerojatna, kao i količina teorija zavjere. Na početku se mislilo da se radi o regrutaciji novih zaposlenika za neku obavještajnu ili kontraobavještajnu službu tipa NSA ili MI6, pa zatim da se radi o Alternated Reality Game, do onih koji su tvrdili da iza svega stoji ekipa koja je stvorila Tor ili haktivistička skupina Anonymous.

Zadnje dvije teorije zavjere zvuče možda i najbliže istini, zbog velike količine znanja o računalima potrebne da bi se pronašlo bilo koji ključ, kao i zbog servisa koje su koristili za svoje objave - od 4chana do Pastebina, omiljenih okupljališta hackera.

Sve u svemu, hackerska zajednica nestrpljivo očekuje 5. siječnja 2014., nadajući se novim zagonetkama, a već se na forume i chatove javilo nekoliko ekipa dokumentarista tražeći dobrovoljce za snimanje filma o rješavanju zagonetke Cicade 3301.

U svakom slučaju, ovakvu glavolomku treba smisliti i svaka čast onome tko je to uspio, a sretnim rješavačima želimo da ih ne proguta noć, nego da rade na nekom lijepom mjestu za puno novaca ... 

Evo jedan od niza videa o fenomenu Cicade 3301:

29.12.2013. 11:15:00
http://metro-portal.hr/cicada-3301-najveca-zavjera-ili-najveca-prevara-na-internetu/82413/