Metro-portal.hr

objavljeno 04.02.2010. 21:22:30
TOP 16

Cibona propustila pobjedu protiv Caje Laboral

Protiv jedne od najboljih europskih momčadi Cibona je imala vodstvo gotovo cijelu utakmicu, no završilo je 78:75 za Španjolce

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)

Košarkaši Cibone poraženi su u Draženovom domu od španjolske Caje Laboral 78-75 u susretu 2. kola Top 16 faze Eurolige u skupini H.

Veliku priliku za prva dva boda u drugoj fazi Eurolige imali su Zagrepčani protiv jedne od najboljih europskih momčadi koja je posljednjih sezona gotovo redoviti sudionik Final Foura, a u španjolskom prvenstvu je bez poraza u zadnjih 10 utakmica. Imali su vodstvo praktički cijelu utakmicu, imali su i napad za pobjedu, no, nisu bili miljenici sreće.

Cibona je 17 sekundi prije kraja imala napad pri vodstvu gostiju 76-75. Radošević nije uspio poentirati ispod obruča, no, loptu je uhvatio Tomas, a nakon njegovog pokušaja je lopta ''plesala'' po obruču i ''iscurila''. Lior Eliyahu je u zadnjoj sekundi iz kontre ubacio svoj 22. koš za konačnih 75-78.

Gostima je zbog ozljede nedostajao ponajbolji igrač, brazilski 24-godišnji centar Tiago Splitter, drugi strijelac i najbolji skakač momčadi iz Vitorije u Euroligi, a u sastavu nije bilo niti hrvatskog centra Stanka Baraća.

Ipak, najveći problem za Caju Laboral, momčad koja je ljubiteljima košarke puno poznatija pod nazivom Tau Ceramica, koji su nosili do ove sezone, u početku je bila sjajna i nadahnuta igra Cibone u oba pravca. Zagrepčani su tako nakon 10 minuta igre vodili s 23-13, a u drugoj četvrtini i s najvećih 17 koševa razlike, 33-16. Nakon prvog poluvremena bilo je još uvijek solidnih 41-33 za Cibonu.

U trećoj četvrtini na površinu su isplivali neki problemi zagrebačke momčadi u obrani, pa je trener Velimir Perasović u jednom trenutku posegnuo i za zonskom obranom. Caja Laboral uspostavila je rezultatsku ravnotežu, uspjela je preuzeti i vodstvo, ali je Cibona ipak vodila nakon treće četvrtine 60-58.

Na isteku 34. minute Samo Udrih je ubacio za 69-62, ali su Španjolci tada uzvratili serijom 9-0 za njihovih plus 2. Marko Tomas je s četiri poena u nizu vratio prednost Ciboni 73-71. Možda i ključni trenutak dvoboja bila je trica Mirze Teletovića za 73-74, koja je proizašla iz napadačkog skoka gostiju. Opet, Cibona je u već opisanoj završnici stigla do prilike za pobjedu, ali doista nije imala sreće...

''Ovakvu utakmicu smo i očekivali. Cibona je pokazala još jednom da je dobra ekipa koja igra jako dobru i agresivnu obranu. Dobro smo igrali u napadu, ali se izostanak Splittera osjetio itekako u obrani'', komentirao je trener Caje Laboral Duško Ivanović.

''Ne mogu ništa zamjeriti igračima. Protiv ovakvih momčadi kao što je Caja Laboral je jako teško igrati, žao mi je samo što nam nije ušao niti jedan od ova dva zadnja šuta moje momčadi'', istaknuo je Cibonin trener Velimir Perasović.

Amerikanac Jamont Gordon i Marko Tomas bili su udarna snaga ''vukova'' u ovom dvoboju. Gordon je upisao 19 koševa (8-11 za dva poena, 0-3 za tricu, 3-6 iz slobodnih bacanja) uz čak 10 skokova i 3 asistencije, najviše u Ciboni u obje kategorije. Marko Tomas je, pak, postigao 22 koša i dodao 5 skokova. Izdvojimo i 13 poena vrlo dobrog Lukše Andrića.

Lior Eliyahu bio je prvo ime gostiju s 22 koša (10-16 iz igre) i 9 skokova, bivši Zadrov igrač Carl English (17 koševa) bio je nezaustavljiv u šutu za tricu (4 od 5), a Bosanac Mirza Teletović je u 35 minuta igre upisao 16 poena i čak 5 asistencija (dva skoka).

Cibona je, tako, otvorila Top 16 fazu s dva poraza. Na gostovanju kod Himkija bila je ravnopravni 30 minuta, a u dvoboju sa Cajom Laboral imala je pobjedu na pladnju. Ivanovićeva momčad se, pak, nakon domaćeg poraza od Olympiacosa, ovom pobjedom vratila u igru. (Totalsport)

Euroliga, Top 16, 2. kolo skupine H:

Cibona - Caja Laboral 75-78

Srijeda:

Olympiacos - Himki 87-69

Redoslijed: 1. Olympiacos 2-0, 2. Caja Laboral 1-1, 3. Himki 1-1, 4. Cibona 0-2

04.02.2010. 21:22:30
http://metro-portal.hr/cibona-propustila-pobjedu-protiv-caje-laboral/32234/