Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2011. 12:24:00

CIA-in zatočenik doveo SAD do Osame bin Ladena, talibani počeli odmazde

To je osveta za mučeništvo... bin Ladena. Bit će još napada", najavio je talibanski glasnogovornik Ehsanula Ehsan

Osama bin Laden
Osama bin Laden (Wikipedia/GettyImages/Deviantart)

Pravi proboj koji je doveo do čelnika Al Kaide Osame bin Ladena došao je od tajanstvenog zatočenika CIA-e, Hasana Gula, prema posebnom izvješću Reutersa objavljenom u četvrtak, prenosi Hina.

Na temelju intervjua s dvadesetak sadašnjih i bivših visokih dužnosnika obavještajnih službi, Bijele kuće i State Departmenta, posebno izvješće istražuje politike i aktivnosti Sjedinjenih Država u njihovoj 13-godišnjoj potrazi za Bin Ladenom.

Američki specijalci ubili su Osamu bin Ladena u njegovom skrovištu u Pakistanu 2. svibnja. Napad u petak rano ujutro prvi je veliki teroristički napad od njegove smrti. Al Kaida i njezini saveznici, talibani, zavjetovali su se da će osvetiti bin Ladena.

Prema izvješću, Gul je bio taj koji je nakon višegodišnjih zavaravajućih indicija drugih zatočenika konačno pružio informaciju koja je nagnala CIA-u da se usredotoči na intenzivno traganje za Abu Ahmedom Al Kuvajtijem, što je pseudonim kurira koji će ih dovesti do Bin Ladena. Dva su američka dužnosnika kazala za Reuters kako američka vlada vjeruje da je Gul, kojeg su pakistanske vlasti oslobodile 2007., ponovo postao militant na ratištu.

Za Bin Ladena se dugo vjerovalo da se skriva u nepristupačnim planinskim područjima na granici Pakistana i Afganistana, ali mu je skrovište pronađeno u garnizonskom gradu Abotabadu, 100-ak km od Islamabada, gdje je ubijen u helikopterskoj akciji američkih mornaričkih komandosa 2. svibnja.

Pakistanski talibani počeli odmazde za smrt Bin Ladena

Pakistanski talibani u petak su preuzeli odgovornost za samoubilački bombaški napad na centar za obuku granične policije u sjeverozapadnom gradu Šarsadi u kojem je rano jutros ubijeno najmanje 69 osoba, a desetine su ranjene.

"To je osveta za mučeništvo... bin Ladena. Bit će još napada", rekao je talibanski glasnogovornik Ehsanula Ehsan telefonom s nepoznate lokacije, prenosi Reuters.

Američki specijalci ubili su Osamu bin Ladena u njegovom skrovištu u Pakistanu 2. svibnja. Napad u petak rano ujutro prvi je veliki teroristički napad od njegove smrti. Al Kaida i njezini saveznici, talibani, zavjetovali su se da će osvetiti bin Ladena. Pakistanska policija pretpostavlja da su teroristički napad u petak izvela dvojica bombaša samoubojica, a većina poginulih i stradalih su bili novaci centra za obuku.

Načelnik policije u Šarsadi, Nisar Sarvat, potvrdio je 69 poginulih i veći broj ranjenih u samoubilačkom napadu. U vrijeme napada odjeknula je još jedna eksplozija, ali policija nije sigurna da li ju je uzrokovao bombaš samoubojica.

Drugi čovjek pakistanske vojske odgodio posjet SAD-u

General Halid Šamem Vin, drugi čovjek pakistanske vojske, otkazao je u petak predviđeni posjet SAD-u zbog porasta tenzija između dvije zemlje nakon što su američki specijalci ubili Osamu Bin Ladena na pakistanskom teritoriju, izjavio je vojni dužnosnik u Islamabadu.

Posjet je otkazan "zbog ozračja koje vlada" između dvije zemlje, istaknuo je taj neimenovani dužnosnik, govoreći o jednostranoj američkoj operaciji koja je usmrtila šefa Al Kaide 2. svibnja u Abotabadu, na sjeveru zemlje.

"To je osveta za mučeništvo... bin Ladena. Bit će još napada", rekao je talibanski glasnogovornik Ehsanula Ehsan telefonom s nepoznate lokacije

"General Halid Šamem Vin kontaktirao je američkog kolegu admirala Mikea Mullena i obavijestio ga o otkazivanju posjeta SAD-u predviđenog od 22. do 27. svibnja. General Vin predsjeda glavni stožerom vojske iako je to počasna uloga s obzirom da vojskom upravlja šef glavnog stožera general Ašfak Kajani, kojega se smatra najmoćnijim čovjekom u zemlji.

Pod sve većim pritiskom javnog mnijenja koje zahtijeva da se Washington kazni za operaciju od 2. svibnja, vođenu bez prethodne najave Islamabadu, Pakistan je zaprijetio Washingtonu da će preispitati svoju antiterorističku suradnju sa SAD-om.

Američkog senatora Johna Kerryja očekuje se sljedećeg tjedna u Pakistanu u pokušaju smirivanja tenzija između Washingtona i Islamabada, strateških saveznika u "ratu protiv terorizma" koji Amerikanci vode u regiji od kraja 2001.

Islamabad želi nadzirati američke bespilotne letjelice

Pakistanski premijer Jusuf Raza Džilani ocijenio je u četvrtak da bi napadi američkih bespilotnih letjelica namijenjeni njegovoj zemlji te Al Kaidi i talibanima trebali biti stavljeni pod nadzor Islamabada zbog veće učinkovitosti.

"Nitko ne može dobiti rat bez podrške stanovništva", kazao je on u razgovoru za časopis Time. "Kažem ljudima da se radi o mojem ratu, ali kad dođe do napada bespilotnih letjelica pitaju me: 'Pa čiji je ovo rat?'"

"Strategija koja obuhvaća korištenje bespilotnih letjelica može funkcionirati", kazao je premijer. "Ako su napadi bespilotnih letjelica učinkoviti, trebali bismo izraditi zajedničku strategiju kako bismo uvjerili javno mnijenje. Naše je stajalište da bi ta tehnologija trebala i nama odgovarati". CIA bi mogla nastaviti napade vođene u Pakistanu uz pomoć bespilotnih letjelica ali "pod našim nadzorom", predložio je Džilani.

13.05.2011. 12:24:00
http://metro-portal.hr/cia-in-zatocenik-doveo-sad-do-bin-ladena-talibani-poceli-odmazde/58800/