Metro-portal.hr

objavljeno 29.11.2010. 14:43:00
ČIN TERORIZMA

CIA i Mossad odgovorni za atentate na iranske nuklearne znanstvenike?

"Mossad i CIA su neprijatelji iranskog naroda i žele zaustaviti naše znanstvene programe", rekao je ministar unutarnjih poslova Irana Mostafa Mohamad Najar

CIA
CIA (Getty Images)

Mossad i CIA, izraelska i američka obavještajna služba, odgovorni su za atentat u ponedjeljak u Teheranu na dvojicu iranskih znanstvenika koji rade na iranskom nuklearnom programu, rekao je ministar unutarnjih poslova Mostafa Mohamad Najar, prenosi državna televizija.

"Mossad i CIA su neprijatelji iranskog naroda i žele zaustaviti naše znanstvene programe", rekao je ministar na televiziji. "Taj čin terorizma pokazuje njihovu slabost i inferiornost", dodao je Najar. Ured predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada je u priopćenju optužio "cionistički režim" za te atentate u kojima je ubijen fizičar koji radi na iranskom nuklearnom programu, profesor Madžid Šariari sa sveučilišta Šahid Behešti u Teheranu, a u odvojenom napadu je ranjen profesor Ferejdun Abasi, fizičar specijaliziran za lasere koji radi za ministarstvo obrane.

Napade na znanstvenike izvršili su atentatori na motociklima koji su postavili bombe na njihove automobile tijekom vožnje. U napadima su ranjene i supruge znanstvenika. Nekoliko iranskih znanstvenika bilo je na meti napada ili je nestalo pod nerazjašnjenim okolnostima posljednjih godina. U posljednjem atentatu 12. siječnja ubijen je Masud Mohamadi, ugledni fizičar koji je predavao na Teheranskom sveučilištu. Iranski nuklearni program izaziva posljednjih godina napetosti između Irana i zapadnih zemalja koje ga optužuju da želi izraditi atomsko oružje. (hina/metro-portal)

29.11.2010. 14:43:00
http://metro-portal.hr/cia-i-mossad-odgovorni-za-atentate-na-iranske-nuklearne-znanstvenike/51930/