Metro-portal.hr

objavljeno 16.08.2010. 07:21:43
SAZNAJEMO

Chevrolet odsurfao u šezdesete sa Spark Woodyjem

Chevroletov supermini Spark dobio je atraktivnu retro inačicu

Spark Woody
Spark Woody (Chevrolet)

Definitivno je vrijeme za surfanje, a imamo i dokaz! Chevrolet je otkrio jednu i jedinu, posebno izrađenu verziju svog superminija - Spark Woody karavan. Ovaj je automobil napravljen kako bi obilježio američku tradiciju ovog branda i povezanost s kulturom mladih.

Spark Woody karavan prvi je put predstavljen javnosti na surferskom, skejterskom i glazbenom festivalu Boardmasters 2010. u Newquayu u Ujedinjenom Kraljevstvu - omiljenoj destinaciji surfera. Chevrolet je odabrao Newquay za premijeru ovog automobila jer je taj cornwallski turistički gradić poznat diljem svijeta po svojoj surferskoj kulturi: Atlantski ocean susreće Britansko otočje na jednom od najužih poluotoka, što čini prirodno izvrsne uvjete za surfanje.

Ovaj automobil evocira uzlet surferskog pokreta u SAD-u kada su kasnih pedesetih i ranih šezdesetih godina surferi kupovali karavane s drvenim oplatama, takozvane „woodieje". Tradicionalno su to bili veliki automobili temeljeni na mainstream modelima, no s dijelovima karoserije s drvenim okvirima tako da su bili istovremeno dovoljno jeftini i prostrani da u njih stane sva surferska oprema, uključujući i dasku.

Woody karavani ovjekovječeni su u mnogim pjesmama. Prve na pamet padaju Surfin' Safari The Beach Boysa te Surf City izvođača Jan and Deana - obje se smatraju dvjema najpoznatijim surferskim pjesmama svih vremena.

Čak i kada su proizvođači automobila prestali koristiti drvene oplate te skup i kompliciran postupak proizvodnje, Woody je toliko postao dijelom američke kulture da je njegov duh nastavio živjeti, a Chevrolet je bio samo jedan od mnogih američkih proizvođača koji je koristio Di-Noc vinilne ploče s dijelovima drveta kako bi zadržao drveni izgled.

Spark Woody je jedan u nizu „umjetničkih Sparkova" nastalih protekle godine. Prvi od njih, Smeilinener Spark, jedinstvena interpretacija Sparka koju je napravio njemačka modna kuća Smeilinener, prvi je put predstavljen u finalu natječaja „Mladi, kreativni, Chevrolet" u Berlinu prošlog listopada. Među ostalim umjetničkim Sparkovima su WTCC leading car studenta umjetnosti iz Portugala Josea Rocha koji je pobijedio na natječaju te Spark DJ Car - najveći miks-pult na svijetu koji je početkom ove godine napravio Chevrolet.

16.08.2010. 07:21:43
http://metro-portal.hr/chevrolet-odsurfao-u-sezdesete-sa-spark-woodyjem/46209/