Metro-portal.hr

objavljeno 01.08.2010. 09:14:52
VATROMET I DRAGULJI

Chelsea Clinton udala se za nekoliko milijuna dolara, javnost kritizira

Mediji pišu da Clintonovi u vrijeme teške krize slijede načelo "ako nemaju kruha, neka jedu kolače''

Chelsea Clinton vjenčanje
Chelsea Clinton vjenčanje (Getty Images)

Chelsea Clinton, kći Billa i Hillary Clinton, udala se u subotu za svog dugogodišnjeg dečka, investicijskog bankara Marca Mezvinskog. Raskošna svadba održana je na imanju Astor Courtsu u gradiću Rhinebecku, u saveznoj državi New York.

Bill i Hillary Clinton objavili su u priopćenju da su se njihova kći Chelsea i Marc Mezvinsky vjenčali. Mediji su bili isključeni sa svečanosti.

"Danas smo s velikim ponosom, shrvani emocijama, gledali kako Chelsea i Marc stupaju u brak u prekrasnoj ceremoniji na Astor Courtsu, okruženi s obitelji i bliskim prijateljima", navodi se u priopćenju koje prenose američke TV mreže.

"Nismo mogli tražiti savršeniji dan za proslavu početka njihovog zajedničkog života, i tako smo sretni da možemo izraziti dobrodošlicu Marcu u našu obitelj", dodali su Clintonovi, zahvaljujući se u ime mladenaca na gostoljubivosti građanima malog Rhinebecka, udaljenog dva sata vožnje od New Yorka.

Više od 400 gostiju sudjelovalo je na vjenčanju koje je održano u umjetničkom paviljonu na imanju Astor Courtsu, podignutom prije jednog stoljeća po uzoru na Grand Trianon u Versaillesu. Trošak vjenčanja procijenjen je na tri do šest milijuna dolara, a samo svadbena torta, navodno veganska i bez glutena, koštala je 11.000 dolara.

Vjenčanje je pratio i veliki vatromet, dragulji mladenke vrijedili su 250,000 dolara, 200,000 dolara izdvojeno je za sigurnost, 250,000 dolara za probu svadbene večere, ili u prosjeku 6,000 dolara troška po gostu.

U zemlji koja se sporo oporavlja od najteže recesije u posljednjih 80 godina, te ima oko 14 milijuna nezaposlenih, to je razmetanje bogatstvom izazvalo i kritike bračnom paru Clinton za rasipništvo. Vjenčanja su u Americi odavno postali zasebna industrija, koja godišnje donosi oko 40 milijardi dolara, ali s obzirom na to da prosječna cijena za 2,5 milijuna vjenčanja na godinu iznosi oko 28,000 dolara, vjenčanje kćeri Clintonovih daleko odskače.

Na portalu "nowBuzz" konzervativni kolumnist Robert Paul Reyes ocijenio je da se radi o "nacionalnoj sramoti", optužujući Clintone da u krizi slijede načelo - "ako nemaju kruha, neka jedu kolače".

Od slavnih osoba na vjenčanju su primjećeni glumci Ted Danson i Mary Steenburgen, modna dizajnerica Vera Wang i Madeleine Albright, državna tajnica u administraciji Billa Clintona.

Američki se mediji žale da je do pojedinosti o vjenčanju bilo teško doći, jer su vlasnici trgovina, gostionica, prodavači i ugostitelji u Rhinebecku bili obvezani na čuvanje poslovne tajne. Zračni prostor nad imanjem Astor Courtsom i okolnim područjem je zatvoren do 03:30 sati u nedjelju po mjesnom vremenu. Novinari, koji su cijeli dan tražili slavne osobe, na kraju su ostali prilično razočarani.

Stotine ljudi okupilo se ispred hotela Beekman Armsa, u kojem su boravili mnogi gosti vjenčanja, uključujući i Billa i Hillary Clinton.

Chelsea Clinton i Mezvinsky bili su prijatelji kao tinejdžeri u Washingtonu, i kao studenti na Sveučilištu Stanford. Sada žive u vlastitom stanu u New Yorku, gdje Marc radi u investicijskom 'hedge' fondu "G3 Mezvinsky capital" uz plaću od četiri milijuna dolara na godinu. Ranije je radio u najmoćnijoj banci na Wall Streetu, Goldman Sachsu, kao investicijski bankar.

Chelsea Clinton je početkom godine završila magisterij iz javnog zdravstva na Fakultetu Mailman za javno zdravstvo, na sveučilišta Columbija u New Yorku.

Mezvinsky je sin bivše američke kongresnice Marjorie Margolies-Mezvinsky iz Pennsylvanije i Eda Mezvinskog iz Iowe, dugogodišnjih prijatelja Clintonovih. Njegovi su roditelji razvedeni. (hina/metro-portal)

01.08.2010. 09:14:52
http://metro-portal.hr/chelsea-clinton-udala-se-za-nekoliko-milijuna-dolara-javnost-kritizira/45479/