Metro-portal.hr

objavljeno 20.04.2010. 09:38:31
UZ CASTROV BLAGOSLOV

Chavez slavi, oporba tvrdi da zemlja kreće prema dikataturi

Na proslavi 200 godina nezavisnosti su bili neizbježni Evo Morales i Raul Castro te druge latinoameričke vođe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez obilježio je 200-tu obljetnicu pokreta za neovisnost Venezuele proslavama i okupljanjem svojih najbližih latinoameričkih saveznika.

Chavez je u ponedjeljak bio na čelu parade, koja je uključila vojne snage, amazonske Indijance s lukovima i strijelama, Chavezove pristaše koji su mahali zastavama i civile koji su se pridružili vladinim snagama.

Pozdravio je tom prilikom svoje goste - Raula Castra s Kube, Evu Moralesa iz Bolivije i druge latinoameričke vođe.

Chavez je ponovio svoje optužbe o uplitanju američke vlade u Latinskoj Americi i pozdravio kretanje Venezuele prema "demokratskom socijalizmu". "Došao je trenutak da osvojimo istinski suverenitet i neovisnost" u regiji, rekao je Chavez.

Oporbeni čelnik Pablo Medina kritizirao je proslavu što ju je organizirala vlada ustvrdivši da Venezuela nikada nije bila manje neovisna nego danas zbog toga, kako je rekao, što "Chavezova administracija pada pod rastući utjecaj komunističke Kube" i njezinih čelnika Raula i Fidela Castra.

"Venezuela se kreće prema dikataturi, a braća Castro pomažu mu je uspostaviti", kazao je Medina, inače bivši Chavezov saveznik.

Chavez, koji je prvi put izabran 1998. i pred ponovnim je izborom 2012., inzistira na tome da je privržen demokratskim načelima. (hina/metro-portal)

20.04.2010. 09:38:31
http://metro-portal.hr/chavez-slavi-oporba-tvrdi-da-zemlja-krece-prema-dikataturi/38240/