Metro-portal.hr

objavljeno 07.04.2011. 17:43:00
EPILOG NOVOG PROSVJEDA

Četvoro uhićenih na prosvjedu ispred "Cvjetnog"

Prosvjednici su u "Cvjetnom" uzvikivali "Javni prostor", "Gdje je prolaz?", "Dosta je represije", a ubrzo je došlo do naguravanja sa zaštitarima i interventnom policijom

Centar Cvjetni
Centar Cvjetni (YouTube)

Nakon što su aktivisti Zelene akcije i Prava na grad uspjeli ući u stambeno-poslovni kompleks "Cvjetni", koji je danas službeno otvoren za posjetitelje, pri čemu je došlo do naguravanja i postupanja zaštitara i interventne policije prema prosvjednicima, oko 13,30 sati završio je prosvjed aktivista tijekom kojeg je policija privela četiri osobe, javlja Hina.

Aktivisti su se u 11 sati okupili u Varšavskoj ulici sa transparentima i bubnjarima. Na transparentima je pisalo "Republic of Coruptia", "Gdje si sada, Bajiću?", "Gdje je prolaz do Gundulićeve, bando'", "Hrvatska = shopping centar 100.000 otpuštenih tekstilaca", "Suknja = 69,90 kuna, rampa = 12,73 milijuna kuna", "Todorić, Kerum, Škegro, Vidošević, kapitalizam = legalna korupcija, Mudrinić, Pavić, Horvatinčić, Tedeschi...".

Prosvjednici su u povorci, uz bubnjanje i noseći transparente, došli na Cvjetni trg, gdje su s prozora zgrade pored kompleksa "Cvjetnog" spustili transparent na kojem crvenim slovima piše "Totalna prevara".

U povorci su se zatim uputili u Varšavsku ulicu i okupili kod ulazno-izlazne rampe garaže kompleksa "Cvjetni" i iznad ulaza u rampu istaknuli zastavu Republike Hrvatske, a potom se ponovno uputili na Cvjetni trg gdje su pokušali ući u "Cvjetni".

Interventna policija prvotno ih je spriječila, a potom i pustila u stambeno-poslovni kompleks.

Prosvjednici su u "Cvjetnom" uzvikivali "Javni prostor", "Gdje je prolaz?", "Dosta je represije", a ubrzo je došlo do naguravanja sa zaštitarima i interventnom policijom.

Prosvjednici su uzvikivali "Mirni prosvjed" i dignuli su ruke u zrak, a nakon toga izašli iz "Cvjetnog" i ostali mirno stajati u Varšavskoj ulici, ispred jednog od ulaza u kompleks.

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević novinarima je izjavio da više nikad neće ući u "Cvjetni", a da je danas ušao jer je htio vidjeti gdje je obećani prolaz do Gundulićeve ulice. No, njega, naglasio je, nema. Tomašević je pozvao građane da bojkotiraju centar "Cvjetni" te zbog devastiranja javnog prostora i otimanja pješačke zone prozvao investitora projekta Hoto grupu i predsjednika uprave Tomu Horvatinčića.

Teodor Celakoski iz Prava na grad ocijenio je da je projekt Cvjetni nastao na kriminalnim osnovama što, kazao je, pokazuje i činjenica da za drugi ulaz u centar, u Varšavskoj 6, još uvijek nema pravomoćne lokacijske dozvole.

Istaknuo je kako se pokazalo da prolaz kroz centar "Cvjetni" nije javni prostor nego privatni prostor te ocijenio da su zaštitari svojom agresivnošću isprovocirali sukob.

Četvoro prosvjednika, doznaje se u policiji, privedeno je zbog narušavanja javnog reda i mira i sada su na prekršajnoj obradi. U policiji još nema informacije o broju prosvjednika, a prema procjenama organizatora okupilo ih se više od tisuću.

07.04.2011. 17:43:00
http://metro-portal.hr/cetvoro-uhicenih-na-prosvjedu-ispred-cvjetnog/57469/