Metro-portal.hr

objavljeno 06.02.2017. 09:02:47
SAVJETI

Četiri znaka da ste intolerantni na laktozu

Detaljne pretrage potvrdit će ili odbaciti vaše sumnje, pa ukoliko ste intolerantni na laktozu, prilagodbom prehrane poboljšat ćete kvalitetu svog života

Ako imate ove simptome, imate problema s mlijekom i mliječnim proizvodima
Ako imate ove simptome, imate problema s mlijekom i mliječnim proizvodima (Shutterstock)

Mlijeko je jedna od onih namirnica koja se našla na nutricionističkoj crnoj listi, dijelom i zbog intolerancije na laktozu od koje danas pati velik broj ljudi.

Riječ je o otežanom probavljanju mliječnih proizvoda do kojeg dolazi jer se u tankom crijevu luči premalo enzima laktoze.

U nastavku donosimo četiri simptoma intolerancije na laktozu koji vam mogu biti smjernice za dalje. Nemojte sami sebi postavljati dijagnozu nego se posavjetujte s liječnikom. Detaljne pretrage potvrdit će ili odbaciti vaše sumnje. Ukoliko ste intolerantni na laktozu, prilagodbom prehrane poboljšat ćete kvalitetu svog života.

Simptomi intolerancije na laktozu

Grčevi - u crijevima, tek rijetko u trbuhu

Mučnina i povraćanje - ne dolazi iznenada već se polako razvija

Napuhnutost - javlja se unutar 30 minuta do dva sata od konzumacije mliječnih proizvoda

Proljev - do njega dolazi zbog viška vode u tankom crijevu koja se stvara jer tijelo pokušava izbaciti neprobavljenu laktozu 

Savjeti

Pokušajte iz prehrane izbaciti mlijeko, osobito svježe. Obrađene mliječne proizvode kao št su jogurt ili maslac, tijelo lakše podnosi. Također, puno je probavljivije kozje od kravljeg mlijeka, ikako danas na tržištu postoji i kravlje mlijeko bez laktoze, baš za osobe s ovim problemom. 

Postoji izreka koja glasi: "Mlijeko se siše, a ne pije", što bi značilo da je samo namijenjeno dojenčadi.

Organizam odrasle osobe teže ga probavlja pa dio nutricionista smatra da ga ni ne treba piti, već kalcij unositi kroz druge namirnice kao što su : bademi, kelj, sardine, špinat, sezam. Osim hrane, važna je i fizička kativnost za jake i zdrave kosti. 

06.02.2017. 09:02:47
http://metro-portal.hr/cetiri-znaka-da-ste-intolerantni-na-laktozu/102938/