Metro-portal.hr

objavljeno 16.03.2017. 20:01:00
PRIPAZITE :)

Četiri stvari koje ubijaju svaku vezu

Četiri vrste ponašanja gotovo u pravilu dovode do prekida veze ili raspada braka, pa pročitajte koja su to Četiri jahača apokalipse

Ključ dobrog odnosa je dobra komunikacija
Ključ dobrog odnosa je dobra komunikacija (Shutterstock)

Ljubavne veze zapravo su čista znanost, mišljenje je američkog psihologa s četiri desteljeća iskustva u rješavanju problema među partnerima.

Tijekom karijere uspio je izolirati četiri vrste ponašanja koje gotovo u pravilu dovode do prekida veze ili raspada braka, a njegova Četiri jahača apokalipse donosimo u nastavku:

Izbjegavanje konflikta - recimo, osjećate da 'oluja' dolazi, ali ignorirate partnerove osjećaje i pravite se kao da je sve u redu. Ignorirate i svoje osjećaje. Kako popraviti stvar? Nemojte pobjeći i ostati sami sa svojim emocijama. Pokušajte mirno riješiti problem jer ako ga izignorirate i šutnete pod tepih, on će kad tad izviriti u puno većem izdanju.  

Kritiziranje - živcira vas i najmanja pogreška vašeg partnera i to pokazujete. Osoba s kojom jeste ne može se osjećati dobro u takvoj okolini. Rušite joj samopouzdanje i ona se osjeća napeto u vašoj blizini. Kako popraviti stvar? Ne budite agresivni u razgovoru i ne radite od buhe slona. Ako želite da vaš partner ili partnerica prestanu ponavljati nešto što vas živcira, recite njoj ili njemu to pomirljivim tonom i ne radite od toga veliku stvar. To je puno učinkovitije od deranja.

Obrambeno ponašanje - jedan od partnera misli da je pogriješio u nečemu. Kako bi izbjegao da ga se kritizira, počet će razgovor s: " Nisam ja kriv/kriva". To će kod onog drugog izazvati oštru rekaciju i izbit će svađa. Kako popraviti stvar? U ovakvim situacijama puno je učinkovitije preuzeti odgovornost za pogrešku i ispričati se. U tom slučaju nećete potrošiti energiju na besmislenu prepirku i svađu, već ćete je moći utroišti na ugodno druženje sa svojim voljenim/voljenom. 

Prezir - jedan od partnera zbija šale na račun drugog u javnosti ili privatno. Daje mu uvredljive nadimke i ne mari o osjećajima svog partnera ili partnerice. Jednostavno rečeno, ovakvo ponašanje pokazuje da dotičnoj osobi uopće nije stalo do osobe s kojom je u vezi i da se osjeća puno važnijom od nje. Kako popraviti stvar? Ukoliko ste vi taj koji je problematičan, stavite se u cipele osobe koju vrijeđate i ponižavate i pogledajte stvari iz njezine perspektive. Potom podsjetite sami sebe koliko vam je stalo do te osobe i koliko je volite. Više vam neće pasti na pamet nanositi joj zlo. 

Eto, izbjegnite jahače apokalipse, vrijedi truda...

16.03.2017. 20:01:00
http://metro-portal.hr/cetiri-stvari-koje-ubijaju-svaku-vezu/103727/