Metro-portal.hr

objavljeno 15.03.2011. 19:23:10
NE ISPUNJAVAJU NORME

Četiri ruske nuklearne elektrane potencijalno opasne

Ruski stručnjak upozorio je na opasnost zastarjelih ruskih nuklearki u seizmički aktivnim područjima

Balakovo
Balakovo (Wikipedia)

Dvije ruske nuklearke ne odgovaraju svjetskim normama, a dvije se nalaze u seizmički aktivnim područjima, rekao je u utorak jedan od ruskih stručnjaka na konferenciji za novinare u Moskvi, prenosi Hina. 

"Nuklearne elektrane Balakovo i Rostov se nalaze u seizmički aktivnim područjima i potencijalno su opasne", rekao je član državnog vijeća pri ruskoj Agenciji za atomsku energiju (Rosatom) Vladimir Kuznjecov.

Ruski premijer Vladimir Putin je izjavio u utorak da Rusija nema nuklearne elektrane u seizmičkim područjima i da ih ne kani graditi u opasnim zonama. "Elektrane Kola i Novovoronež ne ispunjavaju norme međunarodne sigurnosti", rekao je Kuznjecov, bivši inspektor ruskih nuklearnih elektrana.

Prvi čovjek Rosatoma Sergej Kirijenko upozorio je da bi moglo doći do topljenja jezgre u šest reaktora u Fukushimi. On je kazao da to ne bi dovelo da nuklearne eksplozije.

Dodao je da informacije iz Japana nisu pravovremene ali da ruski stručnjaci rade na raznim modelima razvoja događaja kako bi bili spremni za moguću akciju.

15.03.2011. 19:23:10
http://metro-portal.hr/cetiri-ruske-nuklearne-elektrane-potencijalno-opasne/56532/