Metro-portal.hr

objavljeno 16.09.2010. 09:53:57
ČESTITAMO

Četiri brončane medalje iz matematike za zagrebačke učenike

Na četvrtoj srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi medalje su osvojili učenici dviju zagrebačkih gimnazija

Matematika
Matematika (Wikipedia)

Učenici dviju zagrebačkih gimnazija na upravo završenoj četvrtoj srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi koja je održana od 9. do 15. rujna u slovačkom mjestu Strečno nedaleko od Žiline osvojili su u pojedinačnom dijelu natjecanja četiri brončane medalje, dok su na ekipnom natjecanju bili peti, izvijestili su jutros voditelji ekipe.

Medalje su osvojili Domagoj Ćevid i Ivica Kičić iz zagrebačke Pete gimnazije te Matija Milišić i Boris Juras iz zagrebačke XV. gimnazije.

Prva srednjoeuropska matematička olimpijada održana je 2007. u Austriji i od tada se održava svake godine u rujnu. Na njoj sudjeluju učenici iz deset zemalja - Austrije, Češke, Hrvatske, Litve, Madžarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije i Švicarske.

Na natjecanju učenici provedu dva dana po pet sati rješavajući zahtjevne zadatke iz raznih područja matematike, jedan dan pojedinačno, a drugi dan cijela ekipa zajedno.

Osim natjecanja, na programu je bilo nekoliko izleta - razgledavanje starog dvorca u Strečnom, spuštanje niz rijeku Vah na splavi, šetnja kroz zanimljivi kanjon Jánošíkove diery i planinarenje do vrha Veľký Kriváň u Nacionalnom parku Malá Fatra.

Hrvatsku su predstavljali dvojica učenika iz zagrebačke Pete gimnazije te četiri učenika zagrebačke XV. gimnazije. Voditelji ekipe bili su Mea Bombardelli i Tonći Kokan.

Peta srednjoeuropska matematička olimpijada održat će se sljedeće godine u Varaždinu u organizaciji Hrvatskoga matematičkog društva.(hina/metro-portal)

16.09.2010. 09:53:57
http://metro-portal.hr/cetiri-broncane-medalje-iz-matematike-za-zagrebacke-ucenike/48051/