Metro-portal.hr

objavljeno 12.03.2013. 10:07:00
WTF?!

Četiri asteroida prohujala kraj Zemlje u tjedan dana

Pokazuje se da sustav ranog otkrivanja nebeskih tijela predstavlja najhitniji prioritet cijele Zemlje

Nemamo pojma kad će se ovako nešto ponovno dogoditi
Nemamo pojma kad će se ovako nešto ponovno dogoditi (Screenshot YouTube)

Iako se stalno govori da će se ljudi rod uništiti sam, bez ičije pomoći, postaje sve izvjesnije da ova naša kugla blata ipak nije tako malena da se može mirno vrtjeti oko Sunca bez straha. Naime, nakon prošlomjesečnog pada meteorita u Čeljabinsku, gdje samo slučajno nije bilo težih posljedica, još su četiri asteroida prohujala blizu Zemlje samo u zadnjih tjedan dana.

Podatak sam po sebi nije zabrinjavajuć, no jest činjenica da su sva četiri otkrivena u trenucima kad se više nije dalo gotovo ništa napraviti za obranu Zemlje od udara u slučaju da je putanja asteroida takva.

Naime, svi do jednoga su otkriveni ovoga mjeseca, neki samo par dana prije prolaska. Najveći, 2013ET, velik je poput nogometnog igrališta i proletio je kraj Zemlje u subotu, a otkriven je tek 3. ožujka.

Jedan manji primjerak širok 7 metara prošao je isti dan kraj Zemlje na udaljenosti od samo 150 tisuća kilometara, polovini udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

Znanstvenici upozoravaju svjetske vlade da se Zemlja i Sunčev sustav nalaze u vrlo prometnom dijelu galaksije i da je krajnje vrijeme da se napori i, što je još važnije, financije usmjere prema sustavu za rano otkrivanje nebeskih tijela.

12.03.2013. 10:07:00
http://metro-portal.hr/cetiri-asteroida-prohujala-kraj-zemlje-u-tjedan-dana/76980/