Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2012. 17:57:00
PROTOKOL IZ KYOTA

Cestovni promet u Hrvatskoj zagađuje puno više od dogovorenog

Hrvatskoj prema Kyoto protokolu prijeti plaćanje kazne ukoliko ne ispuni dogovoreni cilj, a on je 1,7 milijuna tona ukupno proizvedenih emisija CO2

Fotografija vijesti

Višestruko veća količina štetnih emisija CO2 od one predviđene protokolom iz Kyota ispušta se na hrvatskim prometnicama, rečeno je danas na okruglom stolu „Sigurna i energetski učinkovita urbana mobilnost za održivi razvoj gradova", prenosi Hina.

Hrvatskoj prema Kyoto protokolu prijeti plaćanje kazne ukoliko ne ispuni dogovoreni cilj, a on je 1,7 milijuna tona ukupno proizvedenih emisija CO2. Samo iz sektora cestovnog prometa u 2010. Hrvatska je proizvela oko tri milijuna tona CO2.

Predsjednik HAK-a Ivo Bikić istaknuo je kako će Hrvatska morati ozbiljno raditi na brzom uvođenju obnovljivih pogonskih goriva. "Strategijom za smanjivanje emisije CO2 u prometu obvezali smo se do 2015. koristiti 14 posto, a 2020. čak 23 posto alternativnih izvora goriva, što znači da moramo brzo djelovati. HAK svake godine pojačava aktivnosti na informiranju vozača i zagovaranju korištenja takvih goriva te uštedama koje njihovo korištenje generira", rekao je Bikić.

Testiranja ugrađenih instalacija ukapljenoga naftnog plina u dizelskim motorima pokazala su da se potrošnja goriva smanjuje, broj prijeđenih kilometara povećava za čak 50 posto, a pritom se i znatno smanjuju emisije CO2. U HAK-u su predstavili teretni i osobni automobil koji su opremljeni takvom instalacijom, a na kojima je provedeno istraživanje učinkovitosti te tehnologije.

Stjepan Kelčec-Suhovec iz zagrebačkoga Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada istaknuo je studiju u sklopu projekta Civitas Elan po kojoj bi se uvela "ekološka taksa" za ulazak u središte grada na godišnjoj razini. Električni automobili ne bi plaćali ništa, a drugi bi plaćali od 100 do 1000 kuna na godinu, ovisno o tome koliko onečišćuju okoliš.

18.05.2012. 17:57:00
http://metro-portal.hr/cestovni-promet-u-hrvatskoj-zagadjuje-puno-vise-od-dogovorenog/71137/