Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2010. 12:07:34
USKLAĐIVANJE S EU

Čestitka ministra povodom Svjetskog dana primaljstva

U Hrvatskoj se prva primalja spominje u 13. stoljeću u Dubrovniku, a prva poznata javlja se u Zagrebu 1454.

(Getty Images)

U povodu Svjetskog dana primaljstva koji se obilježava danas, potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović čestitao je primaljama njihov dan, poželjevši im da "ostanu u sjećanju zadovoljnih majki kao dio njihove uspomene na porođaj".

S ciljem poboljšanja primaljstva, kako bi se dostigla željena razina skrbi za sve žene, na prijedlog Ministarstva zdravstva 2008. je donesen Zakon o primaljstvu, kojim se domaće zakonodavstvo uskladilo s pravnom stečevinom EU, te je stvoren temelj za daljnje obrazovanje primalja u Hrvatskoj i organiziranja studija za primalje, stoji u priopćenju Ministarstva.

Sve to čini se kako bi primalje mogle prenijeti znanje, savjete, ljubav, poštovanje i poticaj, sve što je potrebno primalji u trenutku kad je prisutna najljepšem i najmoćnijem događaju kojim je priroda obdarila čovjeka, činu poroda, dodaje se.

U Hrvatskoj se prva primalja spominje u 13. stoljeću u Dubrovniku, a prva poznata primalja u Zagrebu bila je Elizabeta iz 1454.(hina/metro-portal)

05.05.2010. 12:07:34
http://metro-portal.hr/cestitka-ministra-povodom-svjetskog-dana-primaljstva/39324/