Metro-portal.hr

objavljeno 14.01.2017. 09:01:00
SAVJETI

Češnjak, med, kurkuma - zajedno protiv gripe i grlobolje

Do prvog zapisanog štrajka u povijesti došlo je upravo zbog češnjaka još u starom Egiptu kad su ga robovima izbacili iz prehrane

Magična kombinacija za zdravlje
Magična kombinacija za zdravlje (Arhiva)

Muči vas gripa, a nemate lijeka? Vrijeme je da se skupa s nama okrenete prirodi. Jeste li, recimo, znali da cimet ima jače djelovanje na organizam od neke kemije? I ne samo cimet

Počela je četiri tjedna ranije, pokosila službeno 10 tisuća ljudi, neslužbeno barem još deset puta toliko, četvero ih je čak i umrlo. To je samo što se gripe tiče. Viroze, prehlade, upale grla i sinusa teško je i pobrojati.

Svi smo barem malo načeti zimskim boljkama. I zato smo otišli, ne u ljekarnu, već u centar za nutricionizam i ayurvedu Adhara. Arijana zna kako si pomoći možemo sami i to s namirnicama koje svi imamo doma. 

"Mogu nam pomoći namirnice poput meda, luka, đumbira, maslinovog ulja, češnjaka, banane te crnog papra i kurkume", savjetuje nutricionistica Arijana Borovnica Mucak

Olovke u ruke i naćulite uši. 

"Kod gripe nam može pomoći jedan jednostavan recept za koji će nam trebati samo češnjak i maslinovo ulje. Kad ogulimo češnjak, nasjeckamo ga na krupnije komade. Nakon što ga usitnimo, prebacimo ga u šalicu ili u čašu i zatim ga prelijemo maslinovim uljem. 2-3 puta na dan uzmete po žličicu i jendostavno si sami pomognete kod gripe", dodaje Mucak. 

Češnjak su upotrebljavali već i stari Grci i Rimljani. Do prvog zapisanog štrajka u povijesti došlo je upravo zbog češnjaka još u starom Egiptu kad su ga robovima izbacili iz prehrane. Koristili su ga i kao lijek protiv kuge, astme, pa čak i za ubode škorpiona. 

"A postoji i pripravak za liječenje grlobolje, grlobolja je jedan od popratnih simtoma često vezan uz prehladu ali i gripu, a možete si pomoći tako da u šalicu vruće vode uzmete pola žličice soli i jednu žličicu kurkume. Kroz dan znači možete, dva, tri puta uzimati ovu količinu tako da ju progrgljate i jednostavno ispljunete", kaže Mucak. 

Kinezi i Indijci kurkumu konzumiraju već tisućljećima. Zapad ju je otrkio tek nedavno. Teško je pobrojati za koje je sve tegobe korisna jer pokriva sve - od pamćenja do raznih upala. 

Osim toga, Arijana je predstavila i recept za iskašljavanje te brojne druge. 

Nadamo se da će vam ovi recepti dati ideju. Jeftinije je i zdravije od lIjekova. Garantirano toplomjer vraća u kutiju, a maramice u smeće. No za mirise kojima ćete malo udaviti ukućane - ne garantiramo. 

14.01.2017. 09:01:00
http://metro-portal.hr/cesnjak-med-kurkuma-zajedno-protiv-gripe-i-grlobolje/102484/