Metro-portal.hr

objavljeno 24.01.2021. 08:02:00
STVARNO?

Češki Pirati uskoro vladajuća stranka?

Češki Pirati su najuspješnija piratska stranka na svijetu. Iz njihovih redova dolazi gradonačelnik Praga i oni su treća najjača snaga u Zastupničkom domu. Stručnjaci smatraju da bi mogli pobijediti na idućim izborima

Nevjerojatno, ali moguće...
Nevjerojatno, ali moguće... (Arhiva)

Ako je vjerovati anketama onda su oni u međuvremenu druga najomiljenija politička stranka u Češkoj Republici. Sigurno je sljedeće: Češka piratska stranka ili skraćeno Pirati sa Zdenekom Hribom imaju svog gradonačelnika Praga i uz to su treća najjača snaga u drugom domu Parlamenta. Član stranke Marcel Kolaja je k tomu jedan od zamjenika predsjednika Europskog parlamenta.

Time je Češka piratska stranka zvijezda u europskom piratskom pokretu. Taj je pokret nastao prije otprilike 10 godina u borbi za fair internet. Nakon starta punog nade većina piratskih stranaka u većini zemalja nije otišla dalje od prvobitne teme. Danas su pirati, osim u Češkoj, zastupljeni još samo u parlamentima Islanda i Luksemburga. Češki Pirati imaju cjelovit stranački program za sva politička područja. 13. siječnja 2021. godine Pirati su postigli dogovor o suradnji s "Pokretom gradonačelnika i neovisnih" (STAN) na narednim izborima koji se održavaju 8. i 9. listopada 2021. godine.

Prema anketama, nova koalicija ima podršku skoro 30 posto birača - i time je popularnija od Pokreta ANO premijera i oligarha Andreja Babiša, koji vlada češkom političkom scenom više od šest godina i trenutno bi dobio podršku oko 26 posto birača.

Glasovi zbog korone?

Ako bi Pirati i STAN zaista dobili naredne izbore, vladu bi vodila jedna od te dvije stranke koja bi postigla bolje rezultate. "Ja bih rado bio u vladi u kojoj je premijer Ivan Bartoš", rekao je predsjednik STAN-a Vit Rakušan. Bartoš, 40-godišnji informatičar s dva doktorata i devet godina iskustva na čelu Piratske stranke, "posjeduje neophodnu inteligenciju, dovoljno kompetentnosti i angažmana koji su neophodni kako bi se obavljala najviša vodeća pozicija", rekao je Rakušan.

Stručnjaci u Češkoj smatraju da je pobjeda ovog saveza sasvim moguća. "Može se čak dogoditi da njihov izborni rezultat bude još bolji od jednostavnog zbroja birača obje stranke", kaže za DW politolog Tomaš Lebeda sa Palacky Sveučilišta u Olomoucu. To je, kako dalje kaže, posebice moguće ako prije izbora Pirati i STAN imaju šansu za pobjedu. "Postoji velika grupa među češkim biračima koja uvijek glasa za favorite", objašnjava Lebeda.

Prije liberalni nego lijevi 

I Lubomir Skopeček s Masaryk Sveučilišta u Brnu smatra da koalicija koju čine Pirati i STAN može još uvjerljivije pobjediti stranku ANO i to zbog korone. "Zato što sadašnja vlada ne drži virus pod kontrolom nalazimo se u situaciji da u koaliciji Pirata i STAN-a zaista može biti konkurent koji može poraziti ANO", kaže on. Češka republika je zabilježila najveći porast zaraze koronom u proteklih nekoliko mjeseci u cijelom svijetu. Kada je riječ o broju mrtvih zbog korone ova je zemlja najviše ugrožena u Europi.

Prema mišljenju politologa Lebede, češki Pirati su tako uspješni jer ispunjavaju "potrebu birača za novom strankom". "Ljudi su ovdje razočarani tradicionalnim političkim strankama i žele ekperimentirati s novim, nekonvencionalnim grupacijama", kaže Lebeda za DW.

Češki Pirati su za to pogodni i zbog toga što, kako smatra Lebeda, za razliku od većine drugih piratskih stranaka u Europi nisu jasna ljevičarska stranka. "Većinom mladi Česi, koji najvećim dijelom čine piratsku biračku bazu, prije su liberalno orijentirani nego ljevičarski", kaže Lebede.

Neokomunisti koji podržavaju migracije?

Premijer Andrej Babiš je novu političku konkurenciju označio kao "neokomunističku stranku koja podržava komuniste" i njene članove označio kao "ekstremno ljevičarske marksiste". Predsjednik Pirata Ivan Bartoš na to reagira ironično: "Raduje me da to kaže čovjek koji bez skrupula vlada s bivšim komunistima, koji je bio agent državne sigurnosti i član Komunističke partije."

Borba protiv korupcije ključna je za nastup Pirata u češkom parlamentu. Ni jedna druga politička stranka u Češkoj toliko često ne govori da mora postojati konflikt interesa ako je premijer jedne zemlje oligarh i medijski magnat - što je slučaj sa češkim premijerom Andrejem Babišem. I tvrtka koju je Babiš osnovao, Grupa Agrofert, koja je jedan od najvećih primatelja subvencija EU-a, je često tema koju Pirati nameću.

Digitalizacija, ekologija, građanska prava

Pirati kritiziraju i digitalni zastoj češke državne uprave. Oni pozivaju na ubrzavanje tranzicije ka ekonomiji koja je ekološki prihvatljiva, baš kao i njihovi partneri u Europskom parlamentu, frakcija Zeleni/Europski savez slobodnjaka. "Mi smo jedan od najliberalnijih dijelova te frakcije", naglašava češki zastupnik u Europskom parlamentu iz redova Pirata Marketa Gregorov za DW.

Češki Pirati se i dalje zalažu za prvobitne ciljeve piratskog pokreta: liberalno tumačenje zaštite autorskih prava na internetu. Oni se bore k tomu za prava istospolnih parova. S europskim Zelenima zahtijevaju radikalne mjere u borbi protiv klimatskih promjena, dakle za smanjenje emisije ispušnih plinova u EU-u.

Više Europe, manje NATO-a

Općenito se češki Pirati zalažu za jačanje EU-a. Prije svega Europski parlament treba biti jači, smatra ova stranka.

Na NATO pak gledaju kritički. "Želimo da Europa u NATO-u igra neovisnu ulogu", kaže zastupnik u Europskom parlamentu Marketa Gregorov. "No mi želimo također da Češka republika ostane članica Saveza", dodaje.

Piše: Luboš Palata/DW
24.01.2021. 08:02:00
http://metro-portal.hr/ceski-pirati-uskoro-vladajuca-stranka/129971/