Metro-portal.hr

objavljeno 12.07.2010. 22:23:21
ZAUSTAVLJANJE RASTA DUGA

Češke stranke potpisale sporazum o formiranju vlade desnog centra

Tri češke stranke potpisale su koalicijski sporazum o formiranju vlade desnog centra koja će nastojati smanjiti proračunski deficit i preustrojiti mirovinski sustav

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Premijer Petr Nečas, čelnik stranke desnog centra Građanske demokratske stranke, potpisao je koalicijski sporazum s čelnicima konzervativne stranke TOP 09 i stranke centra Javni poslovi te otvorio put imenovanju vlade.

Predsjednik Vaclav Klaus će 14 Nečasovih ministra imenovati u utorak, a nova vlada odmah će preuzeti vođenje zemlje od obnašatelja dužnosti premijera Jana Fischera.

Češka nije pretjerano zadužena po europskim standardima ali joj dug brzo raste i postaje dugoročnija financijska prijetnja. "Svi smo svjesni odgovornosti koju nosimo u ispunjavanju ključnih zadaća koje smo odredili u sporazumu o koaliciji: zaustavljanje zaduživanja ove zemlje, jačanje pravne države i suzbijanje korupcije", rekao je Nečas na konferenciji za tisak nakon potpisivanja sporazuma.

Stranke desnog centra koje su osvojile izbore održane 28. i 29. svibnja obećavajući štedljivu politiku i veću transparentnost vlade imat će 118 zastupnika u donjem domu parlamenta.

Stranke su se dogovorile da neće dizati poreze nego da će smanjivati potrošnju te da će povećati plaćanje za zdravstvenu zaštitu i pokrenuti mirovinsku reformu stavljajući veći naglasak na osobnu štednju.

Nečas je konzervativac sklon bliskoj suradnji unutar NATO-a ali je oprezan u odnosu na bilo kakve tješnje europske integracije. (hina/metro-portal)

12.07.2010. 22:23:21
http://metro-portal.hr/ceske-stranke-potpisale-sporazum-o-formiranju-vlade-desnog-centra/44415/