Metro-portal.hr

objavljeno 25.06.2010. 13:18:30
PRIVREMENA

Češka vlada dala ostavku, novi mandatar Petr Nečas

Privremena vlada Jana Fischera dala je ostavku kako bi se mogla formirati nova vlada na čelu s Građanskom demokratskom strankom

Petr Nečas češka vlada
Petr Nečas češka vlada (Wikipedia)

Vlada češkog premijera Jana Fischera dala je u petak ostavku i stvorila uvjete za imenovanje nove vlade nakon prošlomjesečnih parlamentarnih izbora.

Predsjednik države Vaclav Klaus zatražio je u petak od Fischera da ostane tehnički premijer do imenovanja nove vlade. To bi se moglo dogoditi sredinom srpnja.

Nakon izbora, većinska konzervativna Građanska demokratska stranka (ODS) dogovorila se s dvjema novim strankama o sastavljanju koalicije desnog centra koja bi mogla imati većinu u parlamentu. One žele smanjiti domaći dug i provesti radikalne reforme.

Pregovori o sastavljanju koalicije trebaju se završiti u lipnju ili početkom srpnja.

Fischerova privremena vlada imenovana je pošto je koaliciji triju stranaka pod vodstvom građanskih demokrata izglasano nepovjerenje u ožujku 2009.

Novi mandatar vjerojatno će biti čelnik građanskih demokrata Petr Nečas, a već se nagađa u koju će ministarsku fotelju sjesti pojedini političari. Tako češke Lidove noviny pišu da bi ministar financija mogao postati Miroslav Kalousek iz stranke TOP 09. Ako se to ostvari, ODS će htjeti imati što više utjecaja na najvažnije resore i utjecajne ekonomske pozicije kako bi učvrstila svoj polžaj kao vođa nove vlade. (hina/metro-portal)

25.06.2010. 13:18:30
http://metro-portal.hr/ceska-vlada-dala-ostavku-novi-mandatar-petr-necas/43360/