Metro-portal.hr

objavljeno 22.06.2011. 21:32:16
NOVI PROBLEMI

Češka će zakomplicirati ulazak Hrvatske u EU

Češka traži izuzeće iz Lisabonskog sporazuma zajedno s pristupnim ugovorom Hrvatske s Europskom unijom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Češki premijer Petr Nečas potvrdio je u srijedu namjeru da za ratifikaciju predloži češko izuzeće iz Lisabonskog sporazuma zajedno s pristupnim ugovorom Hrvatske s Europskom unijom čime bi se moglo zakomplicirati prihvatanje ulaska Hrvatske u EU, piše Hina.

Nečas je rekao kako će češkom parlamentu predložiti za ratificiranje kao jedan dokument ulazak Hrvatske u EU predviđen za sredinu 2013. i češko izuzeće, javila je austrijska novinska agencija APA.

Češka vlada time riskira da oporbena ljevica koja se protivi iznimci jer omogućuje slabiju zaštitu socijalnih prava zajedno s izuzećem blokira i pristup Hrvatske u EU u Senatu gdje ima apsolutnu većinu, a čija je suglasnost potrebna.

Nečas je istaknuo kako Češka podržava nastojanja Hrvatske da završi pristupne pregovore s EU-om u lipnju i do kraja godine potpiše pristupni ugovor, ali namjerava ugovor i izuzeće podnijeti na glasovanje kao jedan dokument.

"Smatram da ćemo svi poštovati odluke Europskog vijeća koje se suglasilo s izuzećem", istaknuo je Nečas zastupnicima u Odboru EU donjeg doma parlamenta.

Oporba je upozorila kako bi time put Hrvatske u EU mogao postati "kompliciraniji".

Klaus je 2009. iznudio izuzeće Češke iz Povelje o temeljnim pravima, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora, otežući s potpisivanjem ugovora kako bi spriječio da potomci sudetskih Nijemaca, protjeranih na kraju Drugoga svjetskog rata iz tadašnje Čehoslovačke, traže povrat imovine koja im je zaplijenjena. Ovo izuzeće također omogućuje konzervativnoj Demokratskog građanskoj stranci premijera Nečasa da slabije štiti socijalna prava čeških građana.

Češke oporbene lijeve stranke i sindikati žestoko su kritizirali izuzeće. Potpredsjednica češkog Senata Alena Gajduškova iz redova oporbenih socijaldemokrata, koji podržavaju ulazak Hrvatske u EU, označila je međutim uzuzeće kao "neprihvatljivo". "Zbog njega bi građani Češke imali nižu razinu zaštite nego ostali građani zemalja EU-a", rekla je ona.

Kada se dogovarao pristanak Češke na Lisabonski ugovor predviđeno je da se izuzeće koje je dobila ratificira zajedno s hrvatskim pristupnim ugovorom.

22.06.2011. 21:32:16
http://metro-portal.hr/ceska-ce-zakomplicirati-ulazak-hrvatske-u-eu/60465/