Metro-portal.hr

objavljeno 12.10.2018. 18:01:00
ZNATE LI?

Čemu nam zapravo služe mobiteli?

Češće koristimo mobilne telefone za fotografiranje nego za pozive, a jednako tako više od polovine ljudi radije šalje fotografiju umjesto tekstualne poruke

Sve osim poziva, izgleda...
Sve osim poziva, izgleda... (Arhiva)

Mobilni telefon uvijek je u našim džepovima. Koristimo ga za slanje e-mail pošte, kao budilicu, na njemu slušamo glazbu, pretražujemo internet, služi nam za navigaciju, pregledavamo kalendar ili društvene mreže te snimamo fotografije i videozapise. Mobilni telefoni nude brojne značajke koje postaju popularnije od izvorne svrhe uređaja. LG-evo najnovije istraživanje je pokazalo kako korisnici svoje mobitele češće koriste za fotografiranje nego za uspostavu poziva.

LG je istraživao navike korisnika mobilnih telefona u SAD-u i Južnoj Koreji: koju vrstu sadržaja dijele, što ih smeta i što očekuju od kamere mobilnog telefona. Tako je 87% ispitanika izjavilo kako snimaju fotografiju s mobilnim uređajem barem jednom tjedno, dok je samo 82% ispitanika izjavilo da toliko često koriste opciju poziva. Ovi brojevi pokazuju da je upotreba kamere češća od korištenja opcije poziva ili prisustva na društvenim mrežama (80%).

Selfiji vs. fotografije hrane

Istraživanje je pokazalo da bi 61% ispitanika radije poslalo fotografiju umjesto tekstualne poruke kako bi prenijeli informaciju. Fotografije djece i selfiji su najpopularniji u SAD-u, dok Korejci više objavljuju fotografije hrane i putovanja na društvenim mrežama. Fotografiranje i njihovo brzo dijeljenje je trend na koji su proizvođači dali odgovor: Telefoni s omjerom zaslona 2:1 omogućavaju korisniku da odmah podijeli fotografiju koja je snimljena na gornjem dijelu zaslona pomoću opcija u donjem dijelu zaslona. Snimanje videozapisa putem mobilnih telefona također postaje popularno: 74% ispitanika odabralo je snimanje videozapisa kad fotografije nisu dovoljne kako bi se prikazalo iskustvo, a 68% ispitanika je odabralo ovu metodu kad su se nalazili na zanimljivim mjestima i prekrasnim krajolicima. Neki uređaji, kao što je LG G7 ThinQ mogu snimati fotografije i videozapise u HDR kvaliteti pa je tako na odmor dovoljno ponijeti samo jedan uređaj.

Najviše frustriraju fotografije koje ne uspiju

Prema LG-evom istraživanju tri najveća problema kod fotografija snimljenih mobilnim telefonom su mutne fotografije, pikselizirane slike pri zumiranju i činjenica da većina kamera u mobilnim telefonima nije u stanju uhvatiti istinsku ljepotu krajolika. Pokazalo se da je 54% ispitanika imalo loš osjećaj zbog pomanjkanja svojih vještina fotografiranja mobilnim telefonom, a 63% nije bilo zadovoljno s kompozicijom ili tonom boje slika. Jedna trećina žena u svojim dvadesetim i tridesetim ima poteškoća sa snimanjem kućnih ljubimaca u pokretu, dok je 74% žena nezadovoljno fotografijama snimljenim u zahtjevnim svjetlosnim uvjetima. Navedeni problem može se riješiti ako korisnici odaberu telefon sa značajkom smanjenja šuma i postave kameru na najmanji otvor blende. Neki pametni telefoni mogu čak automatski postaviti idealan način fotografiranja uzimajući u obzir uvjete iz okoline i svjetlosne uvjete.

Snimamo fotografije da ih podijelimo

Prema ovom istraživanju 50% ispitanika traži savršen motiv za fotografiranje kako bi podijelili slike na društvenim mrežama. Ispitanici su se žalili na činjenicu da ne mogu uhvatiti predmet/osobu i pozadinu na jednoj slici (56%) te kao razlog svog nezadovoljstva navode činjenicu da subjekt postaje pikseliziran kada se poveća, ili nema dovoljno prostora za pozadinu. Telefoni koji omogućavaju snimanje stvarnosti iz različitih kutova nude rješenje za ovaj problem. Na primjer, LG G7 ThinQ ima kameru od 71 i 107 stupnjeva. Korisnici mogu prebacivati između dvije kamere pomoću pritiska gumba, a slika pritom nije pikselizirana ni pri zumiranju. Istraživanje je također pokazalo kako je 83% ispitanika izjavilo da bi bili sretni da posjeduju telefon koji može snimati fotografije iz različitih kutova.

Idealna kamera

Sudionici istraživanja su naveli kakva bi trebala biti idealna kamera pametnog telefona. Najčešći odgovor je bio da ne bi trebalo biti kompromisa kada se radi o kvaliteti slike pri zumiranju te mogućnosti snimanja lijepih i jasnih slika u nepovoljnim svjetlosnim uvjetima. Korisnici bi željeli snimiti fotografije istog predmeta ili osobe iz različitih kutova i udaljenosti te ih snimiti skupa s pozadinom na istoj slici. Skoro 50% ispitanika bi željelo snimiti profesionalne slike pomoću svojih pametnih telefona. Prema ovom LG-evom istraživanju dvostruko je veća vjerojatnost da će žene, a ne muškarci uzeti u obzir kvalitetu kamere prilikom odabira telefona.

12.10.2018. 18:01:00
http://metro-portal.hr/cemu-nam-zapravo-sluze-mobiteli/114787/