Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2011. 08:54:15
FRANCUSKA ŠOKIRANA

Čelnik MMF-a očituje se o pokušaju silovanja

Čelnik Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn danas će se popodne pojaviti pred sudom u New Yorku i očitovati se o krivnji za seksualni napad

Fotografija vijesti

Strauss-Kahn o optužnici se trebao očitovati u nedjelju, ali je ono odgođeno zbog medicinskih pregleda, rekao je njegov odvjetnik. "Moj je klijent dobrovoljno pristao na forenzični pregled na zahtjev vlade", rekao je William Taylor. Dodao je da njegov klijent umoran, ali inače dobro. Na sudu namjerava reći da nije kriv, rekao je Taylor.

Policija je priopćila da je zatražila sudski nalog kako bi se pregledom potražili tragovi ogrebotina i opiranja silovanju na Strauss-Kahnovom tijelu. On je s lisičinama na rukama u međuvremenu iz policijske postaje u Harlemu prepraćen na kazneni sud na Manhattanu, gdje će vjerojatno biti pregledan i gdje će pričekati termin za pojavljivanje pred sudom (u 16,30 sati po srednjoeuropskom vremenu).

Sobarica iz hotela Sofitela koju je navodno pokušao silovati i službeno ga je prepoznala na policijskom prepoznavanju među pet kandidata. Policija je također priopćila da je prikupila DNK dokaze iz 3000 dolara za noć vrijednog apartmana u kojem se dogodio napad.

Strauss-Kahn nema diplomatski imunitet i ako mu se dokaže krivnja mogao bi završiti u zatvoru na 15 do 20 godina. Njegova supruga, poznata francuska televizijska voditeljica Anne Sinclair, stala je u njegovu obranu. "Niti na jednu sekundu nisam povjerovala tim optužbama", rekla je.

Vijesti o Strauss-Kahnovom uhićenju šokirala je Francusku i uzdrmala tamošnju političku scenu. Politički analitičari smatrali su da je on vjerojatno najozbiljniji protukandidat Nicolasu Sarkozyju na francuskim predsjedničkim izborima 2012. godine, što je imalo potvrdu i u ispitivanjima javnoga mnijenja.

Strauss-Kahn formalno je optužen za seksualni napad, pokušaj silovanja i protuzakonito zatočenje 32-godišnje sobarice u hotelu Sofitelu na Times Squareu u subotu poslijepodne. Pošto ga je mlada žena prijavila policiji, vrlo brzo je napustio hotel i požurio prema zračnoj luci no deset minuta prije polijetanja, iz zrakoplova Air Francea na liniji za Pariz, izvela ga je i privela policija te ga odmah ispitala u policijskoj postaji na Manhattanu. Nakon toga je protiv njega podignuta optužnica.

Sobarica je podnijela prijavu nakon što je uspjela pobjeći iz apartmana u kojemu se dogodio navodni napad, rekao je glasnogovornik newyorške policije, te dodao kako je Strauss-Kahn nakon incidenta u brzini napustio hotel, o čemu svjedoči mobitel koji je ondje ostavio.

Strauss-Kahn na čelo MMF-a došao je u studenome 2007. Prije toga je bio član francuske Nacionalne skupštine i profesor ekonomije na pariškom Institutu za političke znanosti.

16.05.2011. 08:54:15
http://metro-portal.hr/celnik-mmf-a-ocituje-se-o-pokusaju-silovanja/58889/