Metro-portal.hr

objavljeno 10.09.2010. 21:14:31
ULOŽENA ŽALBA

Čelnici vojske bosanskih Srba mogli bi ponovo pred sud

Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda u Haagu uložilo je žalbe na presude šestorici bivših čelnika vojske bosanskih Srba, osuđenim za zločine u Srebrenici 1995. godine

Srebrenica
Srebrenica (Getty Images)

Sve vojne dužnosnike bosanskih ICTY je osudio u lipnju. Sud je u petak rekao da je tužiteljstvo uložilo žalbu na neke zaključke. Vinku Pandureviću, zapovjedniku vojske bosanskih Srba, treba se ponovno suditi za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv bosanskih muslimana a njegova se 13-godišnja zatvorska kazna treba u skladu s time povećati, reklo je tužiteljstvo.

Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari i Dragi Nikoliću, nekadašnjim visokim dužnosnicima vojne službe sigurnosti, treba se ponovno suditi za genocid, dok Radivoju Miletiću, bivšem zamjeniku načelnika glavnog stožera, treba ponovno suditi za ubojstva, dodaje tužiteljstvo.

Milanu Gveri, pomoćniku zapovjednika za moral, pravna i vjerska pitanja, treba se suditi za zločine protiv čovječnosti i a njegovu kaznu od pet godina zatvora treba znatno povećati, reklo je tužiteljstvo.

Popović i Beara proglašeni su krivim za genocid u Srebrenici i osuđeni na kaznu doživotnog zatvora. Nikolić je dobio 35 godina a zapovjednik postrojbe specijalne policije Ljubomir Borovčanin osuđen je na 17 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubojstva, istrebljenja i progona. Miletić je osuđen na 19 general Pandurević na 13 godina zatvora. General Milan Gvero dobio je pet godina zatvora zbog progona muslimana iz enklava Srebrenice i Žepe. (hina/metro-portal)

10.09.2010. 21:14:31
http://metro-portal.hr/celnici-vojske-bosanskih-srba-mogli-bi-ponovo-pred-sud/47714/