Metro-portal.hr

objavljeno 18.11.2010. 19:44:11
DRUŠTVO SE ŠIRI

Čelnici HAC-a na mjesec dana u Remetinec

Josipu Sapunaru, Mariju Crnjaku, Jurici Prskalu i Zlatku Korparu određen je jednomjesečni istražni zatvor

Čelnici HAC-a na mjesec dana u Remetinec
Čelnici HAC-a na mjesec dana u Remetinec (Damir Krajač/Cropix)

Četvorica uhićenih čelnika Hrvatskih autocesta (HAC) provest će najmanje mjesec dana u istražnom zatvoru u Remetincu, odlučio je danas sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda Krešimir Devčić. On je udovoljio zahtjevu USKOK-a i u istražnom zatvoru zadržao člana HAC-ove uprave za financije Josipa Sapunara, bivšeg direktora autoceste Rijeka - Zagreb Zlatka Korpara i dva bivša predsjednika uprave Marija Crnjaka i Juricu Prskala.

Svim osumnjičenicima istražni je zatvor određen zbog mogućnosti utjecaja na tridesetak svjedoka, dok će Sapunar u Remetincu biti i zbog mogućnosti ponavljanja zločina budući da je on jedini u trenutku uhićenja bio na dužnosti na kojoj je navodno počinio kazneno djelo. Po riječima Sapunarova odvjetnika Veljka Miljevića svoj četvorici je određen istražni zatvor iako su sinoć u sjedištu USKOK-a u Gajevoj ulici aktivno iznosili svoju obranu.

Crnjakov odvjetnik Željko Žganjer potvrdio da je njegov klijent u USKOK-u iznio kratku obranu. No, istaknuo je da su optuženici u ovom slučaju hendikepirani jer do sada nisu mogli vidjeti spis, a njihovi odvjetnici neće moći prisustvovati ispitivanju svjedoka.

Uhićeni se terete za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, među ostalim, i za poslove koje su dodjeljivali bez raspisivanja javnog natječaja. USKOK sumnja da su na taj način preko tvrtke "Fimi media" iz HAC-a izvukli 26 milijuna kuna. Neslužbeno se doznaje da je, među ostalim, novac iz HAC-a tvrtka "Fimi media" Nevenke Jurak dobivala za organizaciju otvorenja novih dionica autocesta te razne medijske kampanje među kojima i za promociju elektronske naplate cestarina.

Nevenka Jurak prva je uhićena u ovoj aferi još u kolovozu, a uhićenja HAC-ovih čelnika uslijedila su nakon što je u USKOK-u u više navrata iznosila svoju obranu. Pred USKOK-ovim istražiteljima desetak je puta svoju obranu opširno iznosio i bivši rizničar HDZ-a i šef Carine Mladen Barišić kojega se tereti da je preko "Fimi medie" izvukao četrdesetak milijuna kuna. Barišić je navodno kazao da je sve radio po nalogu bivšeg premijera Ive Sanadera, kojega su i iskazima spomenuli i drugi svjedoci. Među njima i bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak te još neki čelnici javnih poduzeća. (hina/metro-portal)

18.11.2010. 19:44:11
http://metro-portal.hr/celnici-hac-a-na-mjesec-dana-u-remetinec/51409/