Metro-portal.hr

objavljeno 03.01.2010. 13:50:35
DELO:

Čeka nas naporna godina slovensko-hrvatskih odnosa

Delo podsjeća da u Sloveniji još nije ratificiran arbitražni sporazum

(Bruno Konjević/Cropix)
Odnose Slovenije i Hrvatske u 2010. godini diktirat će događaji vezani za arbitražu o granici, a može se očekivati da će i ova godina u tom smislu biti "naporna", ocjena je koju u svom broju od nedjelje donosi ljubljansko "Delo".

"Nesumnjivo nas čeka još jedna naporna godina", najava je vodećeg slovenskog dnevnika koji podsjeća da u Sloveniji još nije ratificiran arbitražni sporazum dvoje premijera i da će se Slovenci o njemu izjašnjavati na vjerojatnom referendumu.

Uz to, podsjeća "Delo", u Hrvatskoj su u tijeku predsjednički izbori, Sloveniju ove godine očekuju lokalni izbori, a sve to uvijek se odražava i na vanjskopolitičkom planu.

Što se tiče "nove" privremene slovenske blokade triju hrvatskih pregovaračkih poglavlja s EU-om, riječ je, navodi list, o "starim" pitanjima. Tako, navodi "Delo", Slovenija otvaranje blokirana tri poglavlja vezuje uz "cjelovitu implementaciju" sporazuma o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) jer Hrvatska ne ispunjava onaj njegov dio koji se odnosi na slovenska ribolovna prava uz obalu Istre. Nadalje, tvrdi list, Slovenija blokira otvaranje poglavlja o ribarstvu i "zbog slabih iskustava" sa Zagrebom, budući da ne vjeruje da Hrvatska neće na Sloveniju primjenjivati suspenziju primjene ZERP-a.

Uz to, navodi "Delo", Ljubljana zahtijeva da Hrvatska "ispuni svoje obveze" glede nuklearke Krško, kad je riječ o njenoj budućoj razgradnji i pohranjivanju radionuklearnih otpadaka.

U ovu godinu dvije su države, navodi list, prenijele i probleme vezane uz Novu Ljubljansku banku (NLB) budući da Slovenija i dalje tvrdi kako nema obveza prema hrvatskim štedišama te banke, ali ujedno traži da se toj banci u okviru liberalizacije bankarskog tržišta tijekom pristupanja EU-u "omogući slobodno poslovanje u Hrvatskoj". (hina/metro-portal)

03.01.2010. 13:50:35
http://metro-portal.hr/ceka-nas-naporna-godina-slovensko-hrvatskih-odnosa/29881/