Metro-portal.hr

objavljeno 18.07.2011. 21:17:00
"NISU ISLAMSKI"

Čečenija zabranjuje energetske napitke mlađima od 18 godina

Predloženu zabranu pohvalili su konzervativniji dijelovi društva ali je razljutila obične Čečene koji su sve nezadovoljniji zakonima koji vrijede samo u Čečeniji i ponekad proturiječe ustavu Rusije

Fotografija vijesti

Vlasti u Čečeniji planiraju potpuno zabraniti prodaju različitih energetskih napitaka osobama mlađima od 18 godine zbog toga što ih smatraju štetnima za zdravlje i neislamskima, javlja Hina.

Zabrana je posljednja u nizu ograničenja koje su uvele vlasti Čečenije gdje se alkohol može prodavati samo u kratkom razdoblju jutra, restorani se zatvaraju tijekom ramazana a žene u zgradama u vlasništvu države moraju maramom pokrivati glavu.

"Energetska pića usporediva su s pivom", rekao je agenciji Reuters zamjenik čečenskog ministra zdravstva Rukman Bartijev i dodao da su ta pića štetna po zdravlje.

Predloženu zabranu pohvalili su konzervativniji dijelovi društva ali je razljutila obične Čečene koji su sve nezadovoljniji zakonima koji vrijede samo u Čečeniji i ponekad proturiječe ustavu Rusije.

"U posljednje vrijeme jednostavno ima previše ograničenja. Mi u Rusiji gradimo malu islamsku državu koja sliči na Dubai", rekao je Reutersu jedan od stanovnika glavnog grada Čečenije, Groznog.

Deset godina nakon što je Moskva uspjela s vlasti ukloniti separatiste, Kremlj se uvelike oslanja na čečenskog čelnika Ramzana Kadirova u nadziranju pobunjenika i održavanju krhkog mira. Kritičari tvrdolinijaša Kadirova, međutim, tvrde da on republiku sa 1,1 milijuna stanovnika vodi poput feuda snažeći svoju vlast nasilnim obračunima s oporbom i namećući svoju vlastitu viziju islama što bi, upozoravaju, moglo dovesti do toga da Čečenija još jednom krene prema neovisnosti.

18.07.2011. 21:17:00
http://metro-portal.hr/cecenija-zabranjuje-energetske-napitke-mladjima-od-18-godina/61434/