Metro-portal.hr

objavljeno 12.04.2011. 13:40:00
NAGODILA SE S TUŽITELJSTVOM

Ceca priznala zloupotrebu položaja i posjedovanje oružja

Najpopularnija srbijanska pjevačica i udovica nekadašnjeg vođe Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana, postigla je nagodbu s Višim tužiteljstvom u Beogradu

Fotografija vijesti

Nagodivši se s tim tužiteljstvom, Ražnatović je, u zamjenu za godinu dana kućnog pritvora i 1,5 milijuna eura novčane kazne, priznala da je protupravno prisvajala novac od transfera nogometaša kluba "Obilić", čija je vlasnica, u strane klubove, navodi se. Zaključenim sporazumom o priznanju krivnje, koji je predan Višem sudu u Beogradu na daljnje odlučivanje, obuhvaćena je i njezina sestra Lidija Ocokoljić koja se nagodila o priznanju da je pomagala sestri, u zamjenu za šest mjeseci kućnog pritvora.

Sporazum ne obuhvaća također optužene Dragišu Binića i Jovana Dimitrijevića, a ukoliko beogradski Viši sud usvoji nagodbu, Ceca Ražnatović i njena sestra dobit će kazne dogovorene s tužiteljstvom i neće im biti suđeno. One će, budu li osuđene na kućni pritvor, morati oko noge nositi elektronsku narukvicu preko koje će Uprava za izvršenje kaznenih sankcija pratiti njihovo kretanje.

Optužnicom s kraja ožujka Ražnatović se tereti za nezakonite prodaje nogometaša nogometnog kluba "Obilić" i nedopušteno posjedovanje 11 pištolja. Ražnatović i njena sestra terete se za zloupotrebu službenog položaja u produljenom trajanju i na teret im se stavlja da su zlopotrebom položaja prilikom prodaje više igrača "Obilića" stekle 4,1 milijuna njemačkih maraka i 3,48 milijuna dolara.

Binić i Dimitrijević terete se za umiješanost u nezakonitu prodaju nogometaša Milana Obradovića moskovskom klubu "Lokomotiva" za tri milijuna dolara, od čega, kako se ističe, ništa nije uplaćeno na račun kluba. Sumnja se da su oni to radili po nalozima Svetlane Ražnatović te da su kao odgovorne osobe u klubu zaključili ugovor o prodaji Obradovića 2. srpnja 2001. godine u Moskvi s predstavnicima moskovskog kluba. Milijun dolara je, kako se sumnja, uplaćeno na račun privatnog poduzeća u Bijeljini, a zatim je novac predan vlasnici kluba na ruke, dok je ostatak išao preko više privatnih računa u Belgiji, Letoniji, Španjolskoj, Švicarskoj i u SAD-u.

Istraga protiv Svetlane Ražnatović pokrenuta je travnja 2003. godine zbog nedopuštenog držanja oružja, nakon što je bila uhićena u akciji "Sablja", provedenoj tijekom izvanrednog stanja nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Tužiteljstvo je zatim, zbog sumnji u nelegalno obavljene prodaje nogometaša, više puta zahtijevalo proširenje i dopune istrage. Prva osuda na kućni zatvor, koja predviđa da osuđenik mora nositi narukvicu s odašiljačem za elektronički nadzor, počela se u Srbiji provoditi početkom siječnja.

12.04.2011. 13:40:00
http://metro-portal.hr/ceca-priznala-zloupotrebu-polozaja-i-posjedovanje-oruzja/57635/