Metro-portal.hr

objavljeno 16.08.2012. 22:00:00
GLAZBA

CD-i će nestati do 2015.

Konačan pad CD-a će donijeti streaming servisi poput Pandore i Spotifya

Fizički mediji će uskoro biti stvar samo za kolekcionare
Fizički mediji će uskoro biti stvar samo za kolekcionare (Arhiva)

Velike promjene se događaju u glazbenoj industriji- digitalni download, bio legalni ili ilegalni, i streaming su zamjenili CD-e, a za par godina i njihovi prihodi bi trebali nadmašiti zaradu fizičkih medija.

Strategy Analytics, analitička kompanija koja je objavila ove podatke, kaže kako će do kraja 2012. prodaja digitalne glazbe porasti za 15 posto, što znači da će na kraju godine po zaradi donijeti 39 posto ukupne zarade. CD-i će i dalje donositi najveći dio sa 61 posto, ali to će biti 12 posto manje s obzirom na prošlu godinu.

Ipak medij zaslužan za preuzimanje primata zarade od CD-a neće biti digitalni download već streaming servisi. Njihov porast ove godine se očekuje da će biti preko 40 posto. Porast digitalnog downloada će iznositi 'samo' 8.5 posto.

Sudeći po Ed Bartonu iz Strategy Analyticsa streaming servisi poput Pandore i Spotifya će biti ključni za dominaciju digitalnog medija. Razlog daje u činjenici da ljudi sve više cijene dostupnost velikog broja pjesama, a ne njihovo posjedovanje. Zato će radije platiti uslugu streaming servisa gdje imaju preko deset milijuna pjesama dostupnih, nego kupovati album po album preko digitalnog downloada.

Predviđanja za budućnost kažu da u 2015. će početi dominacija digitalne glazbe, a na tržištima poput SAD-a, Velike Britanije, Švedske i Južne Koreje i ranije, dok će prodaja CD-a donositi sve manje zarade.

16.08.2012. 22:00:00
http://metro-portal.hr/cd-i-ce-nestati-do-2015/73320/