Metro-portal.hr

objavljeno 22.11.2018. 10:01:00
DOGAĐANJA

CARNet održao okrugli stol o računalnoj sigurnosti

Naglasak je stavljen na uloge institucija i njihovih preventivnih i reaktivnih mjera koje se provode s ciljem sprečavanja nastanka računalno-sigurnosnih incidenata i smanjenja šteta koje oni mogu uzrokovati

Računalna sigurnost je izuzetno važna
Računalna sigurnost je izuzetno važna (Arhiva)

Prijevare putem interneta, računalne ucjene (ransomware), socijalni inženjering (phishing) i lažne vijesti (fakenews) samo su neke od tema o kojima se raspravljalo jučer na okruglom stolu "Ususret europskoj godini kibernetičke sigurnosti" u organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNET, a u sklopu Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti. 

U raspravi su uz Svana Hlaču iz CARNET-ovog Nacionalnog CERT-a sudjelovali i Jurica Čular iz Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, Renato Grgurić iz Ministarstva unutarnjih poslova, Milan Parat iz Privredne banke Zagreb, Elizabeta Montan iz tvrtke Njuškalo d.o.o. te Tomislav Androš iz tvrtke Diverto d.o.o.

Na okruglom stolu naglasak je stavljen na uloge institucija i njihovih preventivnih i reaktivnih mjera koje se provode s ciljem sprečavanja nastanka računalno-sigurnosnih incidenata i smanjenja šteta koje oni mogu uzrokovati.

Istaknuta je i potreba međusektorske suradnje i njenog daljnjeg razvoja te važnost NIS direktive i Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti.

Panelisti su se složili kako je međusektorska suradnja dobra i kako se još uvijek radi o maloj zajednici zainteresiranih pojedinaca i institucija te da je GrowCERT projekt omogućio jačanje povjerenja među dionicima te zajednice. Novi Zakon o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga iz srpnja ove godine poziva da se takva suradnja nastavi i ojača. Potrebno je više uključiti velike privatne pravne subjekte kako bi komunicirali sa zajednicom koja radi na kibernetičkoj sigurnosti.

Zaključno se istaknulo kako je veličina Hrvatske zapravo prednost za bolju povezanost dionika. Uključivanje dionika kroz projekte poput GrowCERT-a je uvijek dobrodošlo i potrebno sa zajedničkim ciljem i interesom za jačanje kibernetičke sigurnosti u Hrvatskoj.

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>

22.11.2018. 10:01:00
http://metro-portal.hr/carnet-odrzao-okrugli-stol-o-racunalnoj-sigurnosti/115488/