Metro-portal.hr

objavljeno 07.12.2010. 10:00:19
OD 2011.?

Cameron optimističan oko povlačenja iz Afganistana

Cameron je posjetio britanske baze u pratnji generala Davida Richardsa i spomenuo mogućnost povlačenja iz Afganistana

David Cameron
David Cameron (Getty Images)

Britanski premijer David Cameron koji je stigao u nenajavljen posjet Afganistanu, ocijenio je u utorak da ima "prostora za umjereni optimizam" kada je riječ o povlačenju britanskih snaga iz zemlje počevši od 2011. godine.

Premijer je u ponedjeljak navečer otputovao iz Londona u Afganistan, gdje se bori desetak tisuća britanskih vojnika. Downing Street nije objavio dan njegova povratka iz sigurnosnih razloga.

Cameron je posjetio britanske baze u pratnji generala Davida Richardsa koji je govorio o napretku na terenu i ocijenio da je uspjeh britanskih snaga na licu mjesta sada "sasvim izvediv". Posjet britanskog premijera vojnicima u Afganistanu već je tradicionalan o Božiću.

NATO je najavio povlačenje 2014. i Cameron se obvezao da će britanske borbene snage otići iz zemlje do 2015. Odgovarajući na novinarsko pitanje u bazi Camp Bastion u pokrajini Helmandu, na jugu zemlje, u svezi s mogućim povlačenjem počevši od 2011., Cameron je rekao: "Mislim da je to još moguće, ali jasno je da moramo i dalje ostvarivati napredak kakav ostvarujemo".

"Što se tiče pokrivenosti terena, broja zaštićenih osoba, uvježbavanja afganistanskih snaga koje napreduje brže u odnosu na rokove (...), mislim da ima prostora za umjereni optimizam i da to ide u dobrom smjeru", kazao je premijer.(hina/metro-portal)

07.12.2010. 10:00:19
http://metro-portal.hr/cameron-optimistican-oko-povlacenja-iz-afganistana/52315/