Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2010. 07:35:26
KAZALIŠTE

Čakovačko Pismo iz Galicije pobijedilo na Hvaru

Petodnevni Festival hrvatskih kazališnih amatera završio dodjelom nagrada

Pismo iz Galicije KAM 2010
Pismo iz Galicije KAM 2010 (KAM)

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je predstavi "Pismo iz Galicije", autorice Kristine Štebih, u režiji Dejana Buvača i u izvedbi Kazališne družine "Štolcer" iz Čakovca.

To je odlučilo stručno povjerenstvo Festivala, u koje su bili kazališna kritičarka i teatrologinja Sanja Nikčević, redatelj Robert Raponja i glumica Barbara Rocco.

Nagrada za najboljeg glumca pripala je Ivici Borovcu za ulogu Nikole u predstavi 'Nosi nas rijeka', autora Elvisa Bošnjaka, u režiji Trpimira Jurkića i u izvedbi amaterskog kazališta KUU "Mosor" iz Gata.

Za najbolju glumicu nagradu je dobila Biljana Borovac za ulogu Seke u istoimenoj predstavi.

Za najbolju sporednu ulogu nagrada je pripala glumcu Igoru Greksi za ulogu služavke Erže u predstavi "Pop Ćira i pop Spira", koju je odigrao KUD "Branko Radičević" iz Pačetina.

Također Karmen Mlacović, članica KUD-a "Primorka" iz Krasice, za ulogu Bekine u predstavi "Testament" dobila je nagradu za najbolju sporednu ulogu.

Redatelj Dejan Buvač nagrađen je za najbolju režiju, a Kristina Štebih za dramski tekst ili prilagodbu, oboje za predstavu "Pismo z Galicije".

Predstavi "Pop Ćira i pop Spira" pripala je nagrada za njegovanje kulturne baštine, a predstavi "Cirkus" Dramske grupe Češka beseda iz Doljana, za inventivnost.

Također je dodijeljene pohvale za vizualnu poetičnost kazališta pokreta, u predstavi "Nevidljivi gradovi" u izvedbi Plesnog studija Doma kulture Kristalna kocka vedrine iz Siska, te za kolektivnu igru u kategoriji "Čim čim luđe, tim tim bolje" predstavi "Pop Ćira i pop Spira".

Na ovogodišnjem 50. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera odigrano je 13 predstava u izboru selektora Damira Mađarića.

 

31.05.2010. 07:35:26
http://metro-portal.hr/cakovacko-pismo-iz-galicije-pobijedilo-na-hvaru/41334/