Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2020. 10:32:00
KNAP

Čak 60. godina KNAP-a

U daljnjem radu Centar za kulturu kreirao je svoje programe na temelju antropoloških i socioloških istraživanja o potrebama stanovnika Peščenice kako bi osmislio sadržaj koji slijedi želje zajednice

Centar KNAP
Centar KNAP (Centar Knap)

Centar kulture na Peščenici svoju je djelatnost započeo 8. svibnja 1955. godine kao Dom Kulture s ciljem obrazovanja građana radničke Peščenice. Danas, 65 godina kasnije, nažalost ne možemo proslaviti rođendan, ali smo odlučili krenuti s inicijativom Knapov spomenar te pozivamo sve koji su tijekom godina sudjelovali u Knapovim aktivnostima da nam pošalju fotografije i materijale na centar@knap.hr. Dobivene materijale izložit ćemo kada ponovno otvorimo Centar kulture na Peščenici.

Od svojeg osnutka pa do danas, Centar KNAP mijenjao je nazive i način rada, međutim želja za širenjem kulture prema potrebama stanovnika Peščenice uvijek je bila misao voditilja. Godine 1960. Dom Kulture preimenovan je u Narodno Sveučilište Peščenica koje je težilo općem obrazovanju odraslih s naglaskom na kulturu. Međutim, 1969. godine ravnateljica i profesorica Ljiljana Antonijević navodi kako su rad Narodnog sveučilišta, ali i potrebe građana, prerasle dotadašnje kapacitete, te šireći svoje sadržaje i područja obrazovanja s radom kreće Zavod za kulturu i obrazovanje. Ravnateljica opisuje da je cilj i glavni zadatak zavoda mlađim generacijama i radnom čovjeku pružiti suvremena dostignuća na svim područjima kulture i obrazovanja te redovnim i izvanrednim školovanjem upotpuniti obrazovanje svih građana Peščenice.

U daljnjem radu Centar za kulturu kreirao je svoje programe na temelju antropoloških i socioloških istraživanja o potrebama stanovnika Peščenice kako bi osmislio sadržaj koji slijedi želje zajednice. S tim se ciljem, 1980tih godina, osniva i Galerija Događanja koja se bavi propitivanjem radničke svakodnevice, akcijama i tribinama. U vrijeme kada su Galeriju vodile Branka Hlevnjak i Vedrana Kršinić realiziran je niz suradnji i umjetničkih intervencija na području kvarta. Primjerice, oglasni stupovi - kišobrani kipara Svana Vujčića, obojane žardinjere Dragutina Kovačevića, zatim reljef 'Mladenci' Ivana Lesjaka na Dvorani za vjenčanje u zgradi općine Peščenica. U tom periodu također nastaje i jedinstveni tematski autorski park 'Mali princ' sa skulpturom dječaka s ružom kiparice Nade Orel.

Naime, omogućiti i učiniti kulturu što pristupačnijom građanima Peščenice i danas je vizija Centra Knap. Stoga u svom radu s akcijama poput Volim Pešču!, nastavljamo umjetnički obogaćivati i aktivirati javni prostor Peščenice. Također, pružajući široki raspon kulturnog sadržaja (plesnog, likovnog, glazbenog i dramskog) namijenjenog svim uzrastima, utječemo na društvenu koheziju lokalne zajednicu, koja i danas Knap vidi kao mjesto susreta velikog broja stanovnika Peščenice.

Danas, kada zbog izvanrednih okolnosti 65. rođendan nismo u mogućnosti proslaviti s našim polaznicima i polaznicama te s vjernom publikom, želimo naglasiti koliko smo zahvalni našoj zajednici na suradnji. Kada nam prilike to dopuste, mi ćemo nastaviti s radom i održati neizostavnu, besplatnu i višednevnu manifestaciju Dani kulture na Pešči 

15.05.2020. 10:32:00
http://metro-portal.hr/cak-60-godina-knapa/125224/