Metro-portal.hr

objavljeno 24.12.2014. 15:25:00
MOLIM?!

Čak 22 tisuće promatrača za izbore

Gotovo 22 tisuće promatrača, najviše u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa, nadzirat će nedjeljne izbore za predsjednika Republike

Ne vjeruje se u poštenje biračkih odbora
Ne vjeruje se u poštenje biračkih odbora (Arhiva)

Predsjednički izbori prometnuli su se u događaj godine, bez obzira na svoju stvarnu nevažnost, a koliko je demokracija u Hrvatskoj krhka najbolje pokazuje nevjerojatan podatak o 22 tisuće prijavljenih promatrača izbora!

S obzirom da je za izbore određeno 6.350 biračkih mjesta, proizilazi da na svako prosječno 'zapadaju' po tri i pol promatrača. Pet nevladnih udruga imat će 794 promatrača, ostali su promatrači političkih stranaka koje stoje iza četvero kandidata za predsjednika, odnosno predsjednicu države, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Iako im u tehničkom pogledu veliki broj promatrača znači više posla, u DIP-u su zadovoljni tako velikim brojem.

Promatrači su dobrodošli, uvjereni smo da će njihova prisutnost demantirati neutemeljene tvrdnje o krađi glasova, kažu u Povjerenstvu koje će u nedjelju, po prvi put, i samo biti 'objektom' promatranja.

Što i kako radi DIP, pozorno će pratiti promatrači nevladinih udruga Promatarač, GONG, U ime obitelji i Hrvatskog odgovornog društva, te po jedan 'Kujundžićev' i 'Sinčićev'.

Glavninu promatrača prijavili su stožeri HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović (oko 9.700) i SDP-ova Ive Josipovića (8.728).

Popis sa 1.875 promatrača dostavio je stožer Milana Kujundžića (Savez za Hrvatsku), a onaj Ivana Vilibora Sinčića (Živi zid) 362 promatrača.

Iako HSS, HNS i OraH podupiru Grabar Kitarović, odnosno Josipovića, pa bi bilo logično da budu u kvoti promatrača njihovih stožera, te su stranke posebno prijavile 'svoje' promatrače. HSS ih ima 57, HNS 17, OraH 191, ukupno 265.

Nevladine udruge imat će zajedno 794 promatrača - U ime obitelji 682, udruga Promatrač 53, Studentski katolički centar Palma 39, GONG 15, te Hrvatsko odgovorno društvo pet promatrača.

Predsjedničke izbore u nedjelju će pratiti i četiri strana promatrača, po dva iz Litve i Latvije.

DIP, općinska i gradska izborna povjerenstva, te birački odbori izborna su tijela koja promatrači mogu pratiti.

24.12.2014. 15:25:00
http://metro-portal.hr/cak-22-tisuce-promatraca-za-izbore/89198/