Metro-portal.hr

objavljeno 25.11.2013. 14:36:19
PRIRODA DAJE

Čajem protiv zdravstvenih tegoba

Razne tegobe koje nas muče svakodnevno možemo ublažiti čajem ako napravimo pravi odabir, a zapamtite i da limun i med gube ljekovita svojstva u kipućoj vodi

Kamilica umiruje probavu i čini kosu zdravijom
Kamilica umiruje probavu i čini kosu zdravijom (Arhiva)

Čaj je jedno od najboljih prirodnih sredstava za otklanjanje nekih zdravstvenih tegoba koje imamo na raspolaganju, no kako odabrati pravi čaj za vaše probleme? Mi ćemo vam dati sažetak koristi koje nam donose najčešće korišteni čajevi, pa vi odaberite što vam odgovara. 

Aloe vera koristi se kao lijek već tisućljećima, od starog Egipta do indijanskih plemena sjevernoameričkog kontinenta, a uz ovu su se biljku vezali i mitovi o dugovječnosti. Aloe vera posebno je učinkovita kod problema s želucem i probavom, a možete je koristiti i za jaanje imuniteta.

Kamilica je možda i najkorištenija u našim krajevima, a od davnina se koristi kao sredstvo za umirenje i opuštanje, kod problema s probavom i grčevima kao i za ublažavanje boli. Kamilica poboljšava izgled kože i učvršćuje kosu, a žene je koriste za ublažavanje menstrualnih tegoba.

Kopriva se koristi za liječenje upala mokraćnih puteva i bubrežnih problema, jer je prepuna prirodnog diuretika kalija, a uz to je bogata željezom koje pomaže pri stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Čaj od koprive potiče obnovu stanica i pročišćava krv, a uz to se može korisititi i kao obloga na problematičnim dijelovima kože.

Menta ima izuzetno ugodan okus i miris, no uz to je učinkovita kod liječenja probavnih tegoba i prehlada. Sjajno djeluje na živčani sustav pa se preporučuje anksioznim i razdražljivim osobama. 

Zeleni čaj pojavio se u zadnje vrijeme kao hit čaj, i to ne bez razloga. Zbog snažnog antioksidativnog učinka sjajan je za prevenciju oštećenja stanica slobodnim radikalima, pa ima dobro djelovanje na cijeli niz kroničnih bolesti, bolesti srca i krvnih žila kao i na karcinom. Mnogi ga smatraju najzdravijim čajem na svijetu, uz dokazano blagotvoran bijeli čaj. 

25.11.2013. 14:36:19
http://metro-portal.hr/cajem-protiv-zdravstvenih-tegoba/81798/