Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2010. 00:52:00
ZDRAVLJE U ŠALICI

Čaj smanjuje rizik od raka jajnika

Znanstvenici tvrde da svakodnevne četiri šalice zelenog, crnog ili biljnog čaja smanjuju rizik od raka jajnika za gotovo 30 posto

čaj rak jajnika
čaj rak jajnika (Shutterstock)

Istraživanje Instituta za medicinska istraživanja u australskom Queenslandu pokazalo je da čaj smanjuje rizik od razvoja raka jajnika. Naime, kako kaže voditeljica studije dr. Christina Nagle, rezultati istraživanja pokazali su da bi svakodnevno konzumiranje više od četiri šalice zelenog, crnog ili biljnog čaja moglo smanjiti rizik od raka jajnika za gotovo 30 posto.

Istraživanje je uključilo 2.700 žena u Australiji od kojih je polovica imala rak jajnika, a polovica nije. Svaka žena ispitana je o svojim prehrambenim navikama i životnom stilu, uključujući i konzumiranje čaja.

Studija je poduprla tvrdnje da antioksidansi u čaju mogu biti korisni u borbi protiv raka.

Znanstvenici kažu kako je zeleni čaj sigurno najzdravija vrsta čaja. Iako ovo istraživanje nije na velikom uzorku i potrebna su daljnja ispitivanja, kombinacija svih dokaza prikupljenih diljem svijeta pokazuje da svakodnevno konzumiranje zelenog čaja može smanjiti rizik razvoja raka jajnika i do 40 posto.

02.06.2010. 00:52:00
http://metro-portal.hr/caj-smanjuje-rizik-od-raka-jajnika/41542/