Metro-portal.hr

objavljeno 19.06.2008. 00:22:03

Cadillac odvozio rekord na stazi Nordschleife

Superturbo 6,2 V8 motor sa 556 KS i 747 Nm ubrza CTS-V do stotke za 3,9 sekundi

Cadillac CTS-V model 2009. odvezao je stazu na Nürburgringu za rekordnih 7:59.32
Cadillac CTS-V model 2009. odvezao je stazu na Nürburgringu za rekordnih 7:59.32

Završna testiranja ograničene serije Cadillaca CTS-V modela za 2009. godinu privedena su kraju. Rezultati su pokazali da je Cadillac napravio najbrži sportski sedan na svijetu. CTS-V pokreće superturbo V-8 LSA motor obujma 6,2 litre koji razvija čudesnih 556 KS pri 6.100 o/min i najveći okretni moment od 747 Nm pri 3.800 o/min.

Ovi fantastični podaci motora omogućavaju još spektakularnije performanse. CTS-V za ubrzanje s mjesta do brzine 100 km/h treba samo 3,9 sekundi, a do četvrt milje ubrza za točno 12 sekundi. S ovim ubrzanjima to je najbrži serijski proizveden sedan pokretan V-8 motorom.

No, nije samo fenomenalan motor ono što osigurava veliku brzinu, jer tu je i Magnetic Ride Control i novi automatski mjenjač sa Tiptronic funkcijom. Cadillacov Magnetic Ride Control je najbrže reagirajući ovjes na svijetu koji je prvi put primijenjen 2004. godine, a CTS-V je dobio najnoviju verziju te tehnologije što omogućava iznadprosječne brzine u zavojima koje su ravne najekstremnijim trkaćim bolidima.

Naravno CTS-V opremljen je i zaustavljačem diferencijala izrađenog od lijevanog željeza kako bi se dobila ekstremna snaga materijala koji će izdržati iznadprosječno visoka naprezanja. Ograničeni zaustavljač diferencijala ima specijalnu konstrukciju kako bi se efikasno prenijela snaga motora na kotače.

Najbrži sedanCadillac CTS-V je najbrži sportski sedan na svijetu serijski opremljen tvornički specificiranim cestovnim gumama. Odvezao je najbrže odvožen krug na legendarnoj stazi Nordschleife u Nürburgringu u povijesti u kategoriji sedan automobila. 

‘CTS-V predstavlja najnapredniju konstrukciju i upotrebu high-tech materijala kako bi se dobile ove visoke performanse. V serija pobrala je mnogobrojne nagrade, a svojim mogućnostima i performansama svrstava CTS sportski sedan među svjetski najekskluzivnije i potentne sedan limuzine’, rekao je Jim Taylor, glavni manager u Cadillacu.

Tijekom testiranja u Njemačkoj na stazi u Nürburgring novi Cadillac CTS-V odvezao je na legendarnom Nordschleifeu rekordan krug za 7:59.32. To je najbrže odvežen krug ikada za serijski sedan opremljen tvornički specificiranim cestovnim gumama.

Kako je vožen rekordni krug možete pogledati na internetu http://Cadillac.gmblogs.com. S obzirom na rezultate i performanse definitivno je potvrđeno da je Cadillac CTS-V najbrži serijski proizveden sedan na svijetu.     (DK)

19.06.2008. 00:22:03
http://metro-portal.hr/cadillac-odvozio-rekord-na-stazi-nordschleife/8841/