Metro-portal.hr

objavljeno 29.03.2012. 07:42:24
PRVI POTPREDSJEDNIK

Čačić najavio smanjenje nezaposlenosti od svibnja

"Ako u tom zamahu ne uspijemo realizirati investicije koje pripremamo i ako tada realno ne pokrenemo gospodarstvo, tada ova Vlada nema nikave šanse", rekao je Čačić

Fotografija vijesti

Nezaposlenost će nastaviti rasti još mjesec dana i doseći će vrhunac početkom svibnja, nakon čega bi se gospodarstvo polako trebalo početi oporavljati, a broj ljudi bez posla smanjivati, rekao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, prenosi Hina.

"Ako u tom zamahu, koji je sezonskog karaktera, ne uspijemo realizirati investicije koje pripremamo i ako tada realno ne pokrenemo gospodarstvo, tada ova Vlada nema nikave šanse", rekao je Čačić gostujući u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno".

Rekao je kako nije na njemu da ocjenjuje rad Vlade u prvih sto dana jer to ocjenjuju rejting agencije. Naglasio je da je hrvatska Vlada jedina vlada u Europi koja je zadržala svoj rejting i kojoj je za otprilike jedan posto smanjena kamatna stopa u protekla dva mjeseca na inozemni dug što je oko 500 milijuna eura. "Toliko je ova Vlada 'zaradila' svojom dobrom ocjenom", dodao je.

Čačić je naglasio kako Vlada ima jasnu sliku i zadatak - da agresivno i radikalno promjeni strategiju odnosno pristup prošle Vlade. Naveo je kako se mora ući u razvojni ciklus i pritom srezati neproduktivna potrošnja i koliko god je moguće zaštititi najugroženiji sloj stanovništva. Ponovio je i da je prvi put u hrvatskoj povijesti jedan budžet i realno i nominalno manji nego prošlogodišnji, "a to je ono što agencije cijene".

Rekao je i kako u mirovinskom i zdravstvenom sustavu bitnih reformi neće biti, dok se u obrazovnom sustavu ide na praćenje tržišta rada.

Čačić je napomenuo da je potrebna i promjena mišljenja kad je u pitanju konkurentnost u tržišnoj utakmici. "Tržišni sustav poistovjećujemo s pljačkom, no to su deformacije", dodao je.

Govoreći o Petrokemiji, rekao je da to nije bila tema razgovora u Rusiji. To nije strateška tvrtka, rekao je Čačić, napominjući kako Petrokemija mora povećati proizvodnju i ekološki se unaprijediti u što treba uložiti značajan novac.

Na pitanje je li Petrokemija u razmatranju za prodaju, Čačić je odgovorio da su do sada u razmatranju bile Croatia osiguranje i Hrvatska poštanska banka, ali da ne postoji odluka ni za njih. "A što se tiče Petrokemije, nekoliko jakih tvrtki iz niza europskih zemalja, pa i jedna velika financijska institucija - EBRD su nam same ponudile da će dati svoje ponude, ako dođe do odluke o privatizaciji, a u tom smislu su se javile i neke ruske tvrtke", rekao je Čačić.

Čačić je najavio i da će se ići u promjene stečajnog zakona, kao i da će se kod sporova tvrtki sa državom ubuduće ići na obaveznu arbitražu.

Na upit ide li se u projekt Zračne luke Zagreb unatoč protivljenju sindikata, Čačić je potvrdio da će se u taj projekt ići. Prema sindikatima, ništa ne bi radili, rekao je Čačić objašnjavajući i na tom, kao i na primjerima tvrtki koncesionara Autocesta, kako su troškovi po jedinici u privatnim tvrtkama tri puta manji nego u državnim kompanijama.

Čačić je također kazao kako svoj i ulazak ministra financija Slavka Linića u Nadzorni odbor INA-e smatra dobrim, objašnjavajući kako Hrvatska u Ini, u kojoj ima 44,75 posto vlasništva, ima malo utjecaja.

Najavio je poskupljenje struje i plina prije ljeta.

29.03.2012. 07:42:24
http://metro-portal.hr/cacic-najavio-smanjenje-nezaposlenosti-od-svibnja/69536/