Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2012. 14:18:11
ISPECI PA RECI...

Čačić: Manje pričajte na mobitel, pa će biti za struju

"Hrvatski građani više troše na mobitele nego na struju. Treba smanjiti broj impulsa i manje pričati pa će se naći 40 kuna za struju", rekao je Čačić

Fotografija vijesti

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić preporučio je danas građanima da smanje telefoniranje putem mobitela pa će lakše moći platiti struju, javlja Hina.

"Hrvatski građani više troše na mobitele nego na struju. Treba smanjiti broj impulsa i manje pričati pa će se naći 40 kuna za struju", rekao je Čačić u Varaždinu komentirajući poskupljenje električne energije i plina.

Upitan kako očekuje da će građani, kojima su prosječne plaće na razini od 40 posto europskog prosjeka, izdržati nova poskupljenja struje i plina, Čačić je odgovorio da nije nepoznanica da su hrvatske plaće bitno niže od europskog prosjeka, ali je rekao da proizvod koji ne ovisi o nama ima cijenu koja je svjetska ili europska. "Energija je takav proizvod koji ne ovisi o nama i moramo je platiti."

Čačić je rekao da nije svejedno plaćamo li je tako da plaćamo veći porez, a iz budžeta subvencioniramo energiju pa nam se čini da plaćamo manje kao domaćinstvo, ili da plaća onaj koji troši.

"Na kraju, u sumi, cijela zemlja plati isto, ali nije svejedno, jer u ovom slučaju cijenu svjetskog proizvoda, kao što su energija, nafta, plin i posredno struja, plaća onaj tko koristi. A struju koriste gotovo svi, iako ne jednako, a plin ne koriste svi", rekao je Čačić.

"A kad se plaća ispod svjetske cijene plina, onda svi građani plaćaju tako da se kroz budžet pokriva gubitak onog tko kupuje. Ne treba biti ekonomski genije da se zaključi što je što", dodao je.

Ministar Čačić također je ustvrdio kako će porez na teleoperatere od šest posto biti na snazi sve dok telekomunikacijske tvrtke ne objave precizan plan investicija s iznosima i rokovima, što očekuje da se dogodi sljedeći tjedan.

"Očekujem ga već par mjeseci, ali nisam ga dobio, pa porez stoji i stajat će tako dugo dok ne dobijem precizan plan investicija i garancije da će krenuti investicije teleoperatera u Hrvatskoj iz profita koji imaju", rekao je Čačić.

Istaknuo je da hrvatska država i nezavisna tijela koja ona postavlja, vrlo često predstavljaju cijeli niz prepreka za investicije te da je zato preko Ministrastva graditeljstva skinut cijeli „spektar prepreka" kako bi se mogla početi širiti mreža i davati kvalitetniji signal.

„Veliki i ključni pomak moramo napraviti u fiksnoj telefoniji koja je strahovito zaostala. Nemamo kvalitetnu zemaljsku mrežu i u to treba investirati. Naši propisi su prepreka. Moramo otvoriti prostor za investicije. To je red veličine četiri i pol milijarde kuna", rekao je prvi potpredsjednik Vlade.

Čačić je na Gradskoj tržnici Varaždin prijepodne podijelio certifikate domaćim proizvođačima hrane i otkrio ploču kojom je varaždinski "plac" označen „Certificiranom seljačkom tržnicom".

28.04.2012. 14:18:11
http://metro-portal.hr/cacic-manje-pricajte-na-mobitel-pa-ce-biti-za-struju/70499/