Metro-portal.hr

objavljeno 24.09.2010. 19:25:00
BOMBAJ>MUMBAI

Byzantion, Lenjingrad, Manna-Hatta - kako su gradovi mijenjali imena

Gradovi koje danas zovemo poznatim imenima, poput Istanbula i New Yorka, kroz povijest su preimenovani nekoliko puta

Istanbul
Istanbul (Wikipedia)

Nikad se nije kasno vratiti korijenima... indijski grad Bombaj tako je nakon 500 godina postao Mumbai, a političke promjene zaslužne su za šarolika imena brojnih metropola. Saznajte kako su neke od njih s vremenom mijenjale službene nazive. 

Istanbul
Istanbul ima vrlo bogatu povijest pa nije ni čudo što se u skladu s tim često mijenjalo i ime grada koji je star gotovo 3000 godina. Grci su ga prvo nazvali "Byzantion", odnosno Bizant da bi ga car Konstantin I. spajanjem zapadnog i istočnog Rimskog Carstva preimenovao u Drugi Rim, Novi Rim i Konstantinopol. Ime Istanbul prvi puta se počelo spominjati u 10. stoljeću u armenskim i arapskim izvorima, a u 15. stoljeću prihvaćen je u vjerskim krugovima (Istam-Bol). Od 1930. Istanbul je službeni naziv grada.

Sankt Peterburg
Biser Rusije osnovao je car Petar Veliki početkom 18. stoljeća. Navodno grad nije nazvao po sebi nego prema apostolu Petru u duhu uvođenja zapadnjačkih vrijednosti u carsku Rusiju. Na početku Prvog svjetskog rata Rusi su se ipak odlučili vratiti korijenima te su grad preimenovali u Petrograd. Deset godina kasnije odlučili su se za ime Lenjingrad kako bi iskazali čast preminulom Vladimiru Lenjinu. Padom Sovjetskog Saveza gradu je vraćeno prvotno ime - Sankt Peterburg.

>>Gradovi sa smiješnim imenima - Boring, Cool,...

Ho Ši Min
Izvorno selo plemena Khmer, koje ga je zvalo Prei Nokor (Selo u šumi), pokoreno je 1700. i preimenovano u Saigon po istoimenoj rijeci koja prolazi današnjom metropolom. Najveći grad u Vijetnamu naziv Saigon nosio je do 1975. kada je došlo do ujedinjenja sjevernog i južnog Vijetnama. Današnje ime grad je dobio po vijetnamskom revolucionaru i državniku Ho Ši Minu.

New York City
Prve nizozemske obitelji naselile su se na područje današnjeg New Yorka u 17. stoljeću. Svoj novi dom, kojeg su indijanci zvali Manna-Hatta, nizozemski doseljenici prozvali su New Amsterdam. Grad su 1664. osvojili Englezi i dodijelili mu današnje ime New York, u čast bratu engleskog kralja, vojvode od Yorka.

>>Znate li kako su se zapravo trebali zvati Coldplay, U2 i Spice Girls?

Volgograd
Grad u Rusiji na rijeci Volgi imao je tragičnu ulogu u Drugom svjetskom ratu. U njemu se, naime, krajem 1942. održala jedna od najvažnijih bitaka rata, tzv. Staljingradska bitka u kojoj je zaustavljeno napredovanje snaga nacističke Njemačke. Iako je preko 700.000 ljudi u gradu izgubilo život, tadašnji Staljingrad stekao je status grada heroja SSSR-a. Grad je osnovan 1589. pod imenom Caricin (žuti pijesak), 1925. preimenovan je u Staljingrad, a 1961. u Volgograd.

Mumbai
Indija se godinama trudi vratiti korijenima i vrijeme kolonijalizacije ostaviti daleko iza sebe. Nakon gotovo 500 godina, indijskoj metropoli Bombaj (portugalski naziv), je 1995. odlukom gradskog vijeća vraćeno izvorno ime Mumbai (po hinduskoj božici Mumbadevi). Sličnu promjenu prošli su i neki drugi gradovi - Kalkuta se od 2001. službeno piše Kolkata, Bangalore Bengaluru, a Madras je postao Chennai.

24.09.2010. 19:25:00
http://metro-portal.hr/byzantion-lenjingrad-manna-hatta-kako-su-gradovi-mijenjali-imena/48597/