Metro-portal.hr

objavljeno 20.03.2008. 01:14:33

Bush: Zbog rata u Iraku svijet je postao sigurniji

Predsjednik SAD-a već petu godinu ustraje u obrani američke invazije

U ratu protiv terorizma u Iraku živote je izgubilo više od 4400 američkih vojnika
U ratu protiv terorizma u Iraku živote je izgubilo više od 4400 američkih vojnika (GETTY IMAGES)

Tisuće aktivista koji se protive ratu u Iraku i traže hitno povlačenje američkih trupa iz te zemlje, prosvjedom je popratilo jučerašnji govor američkog predsjednika Georgea W. Busha u Pentagonu u povodu pete godišnjice napada na Irak.

Bush je po tko zna koji put ponovio da je odluka da se ide u rat bila ispravna, priznajući njegovu visoku cijenu. Potom je istaknuo uspjehe sadašnje strategije povećanja snaga i naglasio da SAD u ratu u Iraku ‘može i mora pobijediti’. Svoju petogodišnju politiku, u koju su neki već odavna prstali vjerovati, pokušao je opravadati činjenicom da je irački rat pridonio svjetskoj sigurnosti.

Civili i dalje ginuNasilje u Iraku vratilo se na razinu iz 2005. godine. Tako je jučer u bombaškim napadima u Bagdadu i Mosulu ubijeno šest, a ranjen 51 Iračanin, dok je u prekjučerašnjem napadu u Karbali poginulo 50 civila.- Invazija na Irak učinila je svijet i Sjedinjene Države sigurnijim mjestom za život - rekao je.

- Nitko ne poriče da rat ima visoku cijenu u ljudskim životima i financijskim sredstvima, no ti su troškovi nužni kada razmotrimo cijenu strateške pobjede za naše neprijatelje u Iraku - dodao je.

U ratu protiv terorizma živote je izgubilo više od 4400 američkih vojnika dok je broj civilnih žrtava nebrojeno veći. Bush se usprotivio i procjenama nekih ekonomskih stručnjaka da će rat Amerikance koštati tri bilijuna dolara.

Također, istaknuo je uspjehe u pridobivanju iračkih sunita za borbu protiv Al-Qaede u Anbaru i drugim iračkim pokrajinama, te naglasio kako ‘pobjeda nad teroristima traži i alternativu njihovoj ubilačkoj ideologiji’, a tu alternativu po njemu  donosi ‘sloboda i demokratizacija’ iračkog društva.

No, Amnesty International i Međunarodni odbor Crvenog križa ne misle tako. Te su organizacije u svojim jučerašnjim izvješćima o petogodišnjem ratu u Iraku objavili da se ‘nasilje i terorizam povećavaju’, a da je stanje ljudskih prava u toj zemlji katastrofalno. (MB/HINA) 

20.03.2008. 01:14:33
http://metro-portal.hr/bush-zbog-rata-u-iraku-svijet-je-postao-sigurniji/4687/